De week van de lentekriebels ging afgelopen maandag weer van start. De vraag die dit jaar centraal staat: hoe praat je met een internettrol over seksualiteit?
Dat is een zeer precair proces, legt een vertegenwoordiger van kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers uit. “Internettrollen hebben een hele tere ziel. Veel internettrollen weten niet hoe ze het gesprek over een gevoelig onderwerp als seksualiteit aan moeten gaan, terwijl ze wel te maken krijgen met de ontluikende seksuele gevoelens die zij ervaren. Dat kan natuurlijk voor enige verwarring kan zorgen nu de lente begint. Ook zij moeten ergens heen met die gevoelens.”
Veel mensen ervaren weerstand van de internettrol wanneer ze het gesprek met hem aangaan. Volgens Rutgers is het daarom erg belangrijk dat je op een geduldige en respectvolle manier de dialoog tegemoet treedt: “Je moet de trol echt de ruimte geven om zichzelf te uiten, om te laten zien wat voor gevoelens hij ervaart bij bijvoorbeeld een onderwerp als homoseksualiteit. En het allerbelangrijkste is: oordeel niet te snel. Laat duidelijk merken dat het niet vreemd is om emoties als woede of juist onbegrensde geilheid te ervaren bij het bespreken van zo’n onderwerp. Benadruk daarbij dat een gesprek over seks niet direct een pleidooi is om de trol aan te moedigen om seks te hebben met virtuele entiteiten.”
Wat Rutgers betreft, kunnen we niet vroeg genoeg beginnen met het gesprek aangaan met anonieme X-gebruikers. “Het is niet zo dat internettrollen beginnen te steigeren als ze al op jongere leeftijd in gesprek moeten over seksualiteit, het is juist van belang dat we daar al vroeg mee beginnen op X, in een openbare omgeving waarin medetrollen hen bijval kunnen geven. Zo kun je deze kwetsbare trollen al in een vroeg stadium aanleren om zonder rem hun gezonde vooroordelen te uiten. Deze kennis en vaardigheden zijn essentieel om te kunnen functioneren in de huidige maatschappij.”