Wikimedia Commons / Okras CC BY-SA 4.0

Wikimedia Commons / Okras CC BY-SA 4.0

Internationale kritiek heeft tóch nut: welwillend Israël past songfestivalnummer aan

De cynici staan er weer mooi op, want alle internationale kritiek en activisme hebben wel degelijk gewerkt: Israël past haar songfestivalnummer aan. De Israëlische omroep Kan, die over de inzending naar het Eurovisie Songfestival gaat, maakte dat onlangs bekend.

“De nummers die nu nog in de running zijn om de officiële Israëlische inzending te worden – October Rain van Eden Golan en Dance Forever, ook van Eden Golan – zijn té politiek geladen”, zegt een woordvoerder van de omroep. “Er werd te veel verwezen naar 7 oktober en door de internationale kritiek hebben we eindelijk gemerkt dat dat lastig valt, tegenwoordig. Maar: we steken de hand in eigen boezem, en passen het gewoon aan. We stappen over de schaduw heen. We tonen ons de grootste. Mensen schilderen Israël de laatste tijd af als wreed, toondoof, zelfs als ‘genocidair’“, vervolgt de woordvoerder. “Met deze aanpassing laten wij zien dat we wel degelijk openstaan voor het gesprek, voor geluiden van buiten.”

Ook de Verenigde Naties zijn blij met de beslissing. Woordvoerder Stephane Dujarric licht de situatie toe: “We hebben zeker het idee dat oproepen van de internationale gemeenschap hebben bijgedragen aan deze overwinning van de redelijkheid. We zien hier inderdaad glashelder dat Israël mooi omgaat met kritiek en waar nodig luistert naar de internationale gemeenschap.”

Eurovisie zelf onderschrijft hoe positief het is dat Israël de liedteksten heeft aangepast. “Het Songfestival is een viering van blijdschap, van positiviteit, van het leven. We kunnen het ons niet veroorloven zoveel positiviteit verloren te laten gaan. Zeker niet nu, in deze tijden.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *