PRO SHOTS / Ron Baltus

PRO SHOTS / Ron Baltus

Analyse: dienstbaar Ajax laat tegenstanders beter spelen

Dit is een artikel van De Speld Sport Pro

Het is tot nog toe niet het seizoen van Ajax. De ploeg krijgt veel kritiek, het zou een samengeraapt zooitje zijn, los zand. Fans en analisten zijn het er unaniem over eens dat er geen enkele lijn te bekennen is in het spel van Ajax. Als iedereen het daarover eens is, dan zal het toch ook wel kloppen? Niet helemaal. Uit een diepgravende analyse die je in dit De Speld Sport Pro-artikel kunt lezen blijkt dat de nummer vijf van de Eredivisie een vrijwel onderbelichte kracht bezit: Ajax is een ploeg die tegenstanders beter laat spelen.

Uit onze data wordt duidelijk dat Ajax zich zeer dienstbaar opstelt in zijn wedstrijden, waardoor andere ploegen kunnen floreren. Door de ruimtes ontzettend groot te houden en linies niet op elkaar aan te laten sluiten, creëert het alle ruimte voor anderen om vrijuit te voetballen. Met andere woorden: Ajax weet zijn opponent volledig in zijn kracht te zetten, en dat is in het huidige voetbal een nobele kwaliteit die ondergewaardeerd is.

“Ajax cijfert zich volledig weg voor zijn tegenstander”, weet onze data-analist Roelof Smit. “Als je de statistieken bekijkt, dan zie je dat ploegen systematisch meer op doel schieten en veel meer open kansen creëren wanneer Ajax in het veld staat. Dat kan altijd één of twee keer voorkomen in een seizoen, maar bij de tegenstanders van Ajax zie je dat het significant verschilt met wedstrijden tegen andere ploegen. Dat moet dus wel echt de verdienste van de ploeg van John van ‘t Schip zijn. Simpel voorbeeld: neem Heerenveen. Ze krijgen het wedstrijden lang niet voor elkaar om echt te domineren, maar zet je ze op het veld met elf Ajacieden, dan zie je dat alles klopt bij de Friezen. Alsof ze opeens helemaal vrijuit kunnen voetballen. En dat kunnen ze ook, als ze iemand hebben die voor hen die ruimtes trekt.”

Volgens mental coach van De Speld Sport, Alexander Brandenburg, zit de kracht van Ajax hem vooral in de instelling van de Amsterdamse ploeg. “Het zit tussen de oren. Veel ploegen staan alleen maar voor zichzelf op het veld. Ajax niet, dat kijkt waar het zijn tegenstander optimaal kan ondersteunen en is dan ook nog in staat om dat voor elkaar te krijgen. Het maakt dan niet eens uit of het nu tegen Heerenveen, NEC of tegen een op papier sterkere tegenstander als Feyenoord is. Die bereidheid je tegenstander tot grote hoogtes te stuwen zie je bijna nergens. Heel knap.”

Ajax verdient dan ook meer credits voor de manier waarop het speelt, vindt Stijn Engelen, die ook graag een rol wilde in dit artikel. “Dat Ajax zoveel ploegen zo goed laat spelen, dat is echt heel goed voor het Nederlands voetbal. Doordat ze niet voor eigen kansen gaan, maar anderen in staat stellen heel veel te scoren, zorgen ze ervoor dat het zelfvertrouwen en de positie op de ranglijst over de hele linie groeit.”

Daarbij wil Engelen graag wel een klein puntje van kritiek aandragen. Omdat we geen zin hebben in weer een van zijn epische woede-uitbarstingen hebben we dus nog maar een afsluitende quote van hem toegevoegd: “Eigenlijk moet Ajax in Europa toch een andere tactiek hanteren. Je moet daar toch harder zijn. Ik hoop daarom dat ze vanavond tegen Bodø/Glimt ook gewoon kunnen laten zien dat ze als het nodig is klootzakken kunnen zijn en er brutaal zelf met de knikkers vandoor gaan.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *