Shutterstock / erovista Luchtfotografie /Jan Krakendonk

De klimaatcrisis heeft ook mooie kanten: dit zijn de 3 fraaiste plekken voor CO2-uitstoot in Nederland

Klimaatverandering wordt vaak een ‘crisis’ genoemd, maar de plekken waar het geproduceerd wordt zijn op zichzelf ook van grote schoonheid. Kijk toch eens naar de volgende plekken. Tip: sla op voor je volgende trip!

1. Tata Steel, IJmuiden
Tata Steel stoot niet alleen het meeste uit, ze stoot ook het mooiste uit. De bergen cokes, kolen, kolengruis, afgewisseld met roodbruine loodsen, schoorsteenpijpen en nu dan een gloednieuwe, prachtige verchroomde filter om looduitstoot van de Pelletfabriek te verminderen: je kan er tranen van in je ogen krijgen zo mooi is het. Met recht ‘De Trots van IJmuiden!!’ genoemd.

2. Shell Nederland Raffinaderij, Rotterdam
Bij de Shell Nederland Raffinaderij maken ze gasolie/diesel, benzine, kerosine, basisoliën (smeermiddelen), LPG en stookolie. Zeg je koninklijk vervuilen, dan zeg je Shell. Het mooie is dat dit prachtige terrein van loodsen, pijpleidingen, schoorstenen en stookfabrieken niet alleen in de pittoreske haven van Rotterdam ligt (je ogen schieten vol als weer een schip aanlegt met ruwe olie), het ligt ook nog eens op een steenworpafstand van het stadscentrum. Ok, een wandeling vanaf Rotterdam CS is misschien overdreven, maar met een ov-fiets goed te bereiken!

3. Clauscentrale, Maasbracht
Ook buiten de Randstad is meer dan genoeg prachtig uitstootgebied te vinden. In het Limburgse Maasbracht, dichtbij Roermond, vinden we de Clauscentrale. Deze gasgestookte centrale haalt water uit de Maas, en kijkt derhalve ook uit op de Maas. Als je een bootje hebt, kan je in de rook van de centrale over de Maas varen, uitkijkende op de koeltorens, twee kolossen van 119 meter hoog. Voor sommigen wordt het daarom ook wel de ‘Eiffeltorens van Maasbracht’ genoemd. Niet door velen. Eigenlijk door bijna niemand. Maar mooi zijn ze!

Wegens gebrek aan succes verlengd! Word nu Vage Kennis om betrouwbaar nieuws nog betrouwbaarderder te maken in deze tijden. Mocht dat je verder niet zoveel uitmaken, maar wil je vooral een gratis boek? Dan krijg je deze maand het jaaroverzicht ‘2023: Toch een Jaar’ erbij als je Vage Kennis wordt. Ga naar speld.nl/abonnementen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *