PRO SHOTS / Zuma Press

PRO SHOTS / Zuma Press

Waarom verhogen we niet gewoon het NAP?

Zelden zijn de dagen tussen kerst en oud en nieuw zo spannend geweest. Op verschillende plekken in Nederland is de waterstand nog altijd zeer hoog en werkt men met man en macht aan het versterken van dijken en stadswallen. De Rijn bereikte een gevaarlijke hoogte van 14,52 boven NAP. Het roept de vraag op: kunnen we het NAP niet gewoon verhogen?

Volgens Goos den Hartog van Waterschap Rivierenland is dit onmogelijk vanwege de vele ingewikkelde procedures. “Om het NAP te verhogen moet je eerst een verzoek doen bij de gemeente Amsterdam, het gaat ten slotte om het Normaal Amsterdams Peil, zodra je die hebt moet je een officiële aanpassing van het Peil indienen bij Rijkswaterstaat, vervolgens moet je langs een zee van dijkgraven en waterschappen, en als dát eenmaal gelukt is moet je initiatief nog langs de Tweede en vervolgens de Eerste Kamer. Dat is gekkenwerk.”

Den Hartog vervolgt: “Er zijn er die het hebben geprobeerd hoor. En ze zijn er zonder uitzondering helaas allemaal aan onderdoor gegaan. Om het NAP omhoog te krijgen ben je zo jaren verder zonder enig resultaat. Bovendien levert het enorm veel administratieve rompslomp op. Je kunt bij hoog water beter gewoon alle dorpen rondom de rivieren verstevigen met zandzakken. Dat is echt minder gedoe.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Iets wat al eeuwen bestaat is inderdaad niet zo makkelijk aan te passen. Iets nieuws introduceren gaat veel sneller. Bovendien is het niet meer van deze tijd om dogmatisch aan één maat vast te houden. Veel te star. Ik stel daarom voor het Nieuwe Adaptieve Peil.

Reageer