Landgenoten: Kiribati

 • Land Ongeveer de helft van Zeeland
 • Zee Ongeveer 22 keer Nederland
 • Zeeland Geen
 • Uitspraak Kie-rie-bass
 • Tijdzone UTC+12 t/m UTC+14
 • Hoofdatol Tarawa
 • Grootste atol Kersteiland
 • Kerstontbijt Feest-atol
 • Halfronden Alle vier
 • Voormalig kolonisator Verenigd Koninkrijk
 • Toekomstig kolonisator Grote Oceaan

Kiribati is normaal gesproken al nauwelijks uit het nieuws weg te slaan, maar zondag is het helemaal raak. Dan verwelkomt het eilandstaatje als eerste het nieuwe jaar.

Op andere dagen pronkt Kiribati ermee dat het zich op alle vier de halfronden bevindt. Dat komt uitsluitend doordat de mini-eilandjes lukraak over de Grote Oceaan zijn uitgestrooid, maar toch. Dankzij die verspreide kust heeft het land bovendien zeggenschap over een enorm deel van de oceaan. Zo’n ‘exclusieve economische zone’ is elders dé oorzaak van geopolitieke burenruzies, maar Kiribati was zo verstandig om in niemandszee te ontstaan.

Tot 1995 liep de internationale datumgrens dwars door Kiribati. Om ervoor te zorgen dat het hele land dezelfde datum had, besloot de regering dat het oosten 31 december 1994 maar moest overslaan. Zo won de tijdzonekaart van de wereld een flinke kronkel, en verloren de Oost-Kiribatiërs hun vrije zaterdag.

Het is een hoop gedoe voor een land dat in 2100 niet eens meer bestaat. Door de stijgende zeespiegel luidt Kiribati namelijk ook als eerste het einde der tijden in. Misschien kan de regering besluiten dat het land voortaan honderd meter hoger ligt.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *