Landgenoten: Verenigde Arabische Emiraten

 • Oppervlakte Twee keer Nederland, net zo groot als Oostenrijk
 • Aantal emiraten 7
 • Belangrijkste stad Dubai
 • Hoofdstad Abu Dhabi
 • Aantal inwoners 10 miljoen
 • Waarvan Emirati 11 procent
 • Waarvan vrouw 31 procent
 • Huidige olieproductie 3 miljoen vaten per dag
 • Resterende oliereserve 100 miljard vaten
 • Waarvan in Abu Dhabi Plusminus 95 procent
 • Bekendste olieslurpers Emirates en Etihad
 • Jaar dat de VAE klimaatneutraal willen zijn 2045

De Verenigde Arabische Emiraten zijn gastland van de klimaattop 2023. Dat is op het eerste gezicht een uitstekende keuze. Emiraten zetten in het naderende postfossiele tijdperk namelijk vol in op gastvrijheid.

Het land is per vliegtuig vanuit bijna de hele wereld makkelijk bereikbaar. De Emirati snappen: het klimaatprobleem is iets waarvoor we alleen een oplossing kunnen vinden als we het met zijn allen doen. En dus willen Dubai en Abu Dhabi fungeren als scharnier tussen oost en west. Liefst inclusief driedaagse stedentrip – nergens ter wereld wordt per bezoek meer uitgegeven dan in Dubai. Zelfs de politie rijdt in Bentleys en Bugatti’s.

Ook dankzij internationale sportevenementen hebben de Emiraten al veel ervaring opgedaan met gastvrijheid, zoals de petrolheads van de Formule 1 kunnen getuigen. Gastvrijheid is er ook voor rijke Russen die hun met gas verdiende kapitalen niet meer makkelijk over de hele wereld kunnen verschuiven door de sancties na de Russische inval in Oekraïne.

Kortom: de vele airconditioners die het land rijk is, staan vrolijk te snorren om de hoofden koel te houden van de tachtigduizend gasten die komen praten over de opwarming van de aarde.

Toch is er ook kritiek.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *