Marjan Apostolovic / Shutterstock

Marjan Apostolovic / Shutterstock

Honderden Football Manager-spelers kampen met burn-out nadat ze kozen voor FC Volendam

Zorgwekkende aantallen meldingen stromen binnen van spelers van het spel Football Manager die kampen met een burn-out nadat ze met FC Volendam zijn gaan spelen. Honderden gamers zitten thuis met klachten van vermoeidheid, lusteloosheid, hoofdpijn en een gevoel van onbeschrijfelijke leegte.

Football Manager-speler Frieda van ‘t Hooft hield het twee weken lang vol voordat ze naar eigen zeggen ‘knakte’. Ze erkent dat ze te lang met haar klachten is blijven doorlopen. “Met terugwerkende kracht zag ik het al wel aankomen. In het begin zie je het nog als een uitdaging om zo’n laaggeklasseerde club naar de top te helpen, maar het is bij deze club constant brandjes blussen, boze bestuursleden, mensen die aan je stoelpoten zagen, groepjesvorming, geroddel in je achterban, belangrijke trainers en stafleden die opstappen of worden ontslagen, rechtszaken. Dat hou je even vol, alleen als het iedere dag weer zo gaat, dan word je daar als manager moedeloos van. En toch wil je gewoon die club erbovenop helpen. Maar als de resultaten blijven tegenvallen, en die mails van je bestuur, maar ook van de pers en ontevreden spelers en staf blijven binnenstromen, ja, dan houdt het een keer op. Je belandt in een negatieve spiraal waar je niet meer uit geraakt. Wat dat betreft is dit spel echt buitengewoon realistisch.”

“De werkdruk ligt voor deze mensen veel te hoog”, legt arbeidspsychologe Veronique Versteeg uit. “Zeker als je het vergelijkt met pak ‘m beet Football Manager 2007. Toen waren er ook nog aanzienlijk minder opties in het spel. Tegenwoordig moet je zo veel ballen in de lucht houden. En als je dan ook nog bij een club als FC Volendam belandt, waar de sfeer zo ontzettend negatief is en iedereen je vijandig bejegent, dan kun je echt het gevoel krijgen dat je er helemaal alleen voorstaat. Het is niet gek dat je daar dan een keer aan onderdoor gaat.”

Versteeg ziet dat spelers die worstelen met de ongekende werkdruk aan hun lot worden overgelaten: “Ze kunnen nergens heen. Er is geen meldpunt waar ze kunnen praten over hun problemen. Bij Volendam is ook geen budget om een clubpsycholoog aan te nemen. En als je het aankaart bij je bestuur, word je op straat gezet. Zie daarna dan nog maar eens een club te vinden. Toch druk ik Football Manager-spelers op het hart om af en toe voor jezelf te kiezen. Natuurlijk is het niet heel goed voor je carrièrestats, maar als het echt allemaal te veel wordt, dan moet je ook eerlijk zijn naar jezelf en concluderen dat een andere club misschien beter werkt voor je. Ook al is dat dan op een lager niveau.”

Voor Frieda komt dit advies te laat. “Ik zit hier nu thuis op de bank, futloos, totaal geen energie. Het kan misschien wel maanden duren voor ik me weer kan opladen voor een nieuwe carrière in Football Manager.”

De Speld presenteert het meest betrouwbare jaaroverzicht van 2023. Inclusief de beste artikelen van De Speld Sport uit 2023. Bestel ‘m hier!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *