NOS

NOS

Omtzigt: ‘Een ongrondwettelijk hof is ook goed’

Voor Pieter Omtzigt was een grondwettelijk hof een van de belangrijkste thema's in de verkiezingscampagne. Kort na de eerste exitpoll liet de NSC-leider echter weten ook alternatieven te zien: "Een ongrondwettelijk hof is ook goed."

"Het gaat mij erom dat er dingen gaan veranderen", zegt Omtzigt met een lichte zucht. "Dat hoeven niet honderd procent mijn plannen te zijn. Ik wilde graag een hof dat wetten toetst aan de grondwet, maar als Geert Wilders een hof voorstelt dat juist toetst of wetten tegen de grondwet ingaan, dan valt daar met mij over te praten."

De NSC-voorman heeft ook goede hoop op bestaanszekerheid 'voor onze eigen Nederlanders' en een nieuwe bestuurscultuur, die 'volledig blank en Westers' is. "Mensen moeten het vertrouwen terugkrijgen in de overheid. Of dat dan de Nederlandse is of de Russische, maakt mij niet zoveel uit."

Omtzigt gaat er nog over nadenken of hij premier zou willen worden als Wilders hem dat vraagt.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *