fizkes / shutterstock

fizkes / shutterstock

Beperkt aantal vrouwen beslist mee over klimaatverandering maar ze zeiken er wel over

Volgens recent onderzoek zitten er wereldwijd erg weinig vrouwen op posities die mee bepalen over de aanpak van klimaatverandering. Maar erg veel vrouwen zeiken er wel over, ontdekten de onderzoekers.

Het onderzoeksteam bestond uit dertig mannelijke wetenschappers van over de hele wereld. Ze constateerden onder andere dat van de wereldleiders slechts tien procent vrouw is. “Tijdens de klimaattop in Parijs in 2015 was bijvoorbeeld maar negen procent vrouw”, is te lezen in de resultaten. “En het gaat daar nog steeds over. Al acht jaar gezeik dus.”

Omdat de gevolgen van klimaatverandering vrouwen in ontwikkelingslanden het meest raken, is gezeik wat betreft de wetenschappers wel op zijn plaats. “Van alle gemeenschappen wereldwijd die in armoede leven is zeventig procent vrouw. Kritiek op het feit dat daarover besloten wordt door een groep die bijna volledig uit mannen bestaat, is dan misschien ook wel een beetje terecht. Een klein beetje.”

Klimaatverandering kan alleen worden aangepakt bij gelijkwaardige participatie van vrouwen. CARE Nederland zet zich in voor een sterkere positie van vrouwen. Doe de quiz en leer wie het hardst geraakt wordt door klimaatverandering!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *