Halfpoint/Shutterstock

Halfpoint/Shutterstock

We vroegen een vluchteling wat zij van vluchtelingen vindt

‘Goed om ze op te vangen, zolang mijn kans op een woning maar niet afneemt’

De discussie over vluchtelingen blijft een beladen onderwerp en zorgt voor steeds meer polarisatie binnen de samenleving. Zo horen we aan de ene kant mensen zeggen dat de grenzen open moeten en aan de andere kant weer mensen zeggen dat de grenzen dicht moeten, maar wat vinden vluchtelingen eigenlijk zelf van vluchtelingen? We vroegen het aan een vluchteling: de 25- jarige Natalia uit Oekraïne.

“Aan de ene kant is het moeilijk om te zeggen, omdat ik zelf ook een vluchteling ben. Maar de woningnood is erg hoog in Nederland. Het is daarom lastig om de grenzen voor iedereen open te houden”, zegt Natalia. “Ik heb zelf gelukkig niet lang hoeven zoeken, want het is wel goed geregeld hier. En ik wil uiteindelijk best teruggaan, maar dan moet ik wel goed uitkijken voor de bommen die me daar om de oren vliegen.”

Natalia denkt verder na. “Ik heb ook een baantje als schoonmaker genomen toen ik hier kwam. Die had zomaar ingepikt kunnen worden door een andere vluchteling. Maar gelukkig kregen wij voorrang en was ik dus net op tijd.”

“Het kost ook wel veel geld allemaal he, voor Nederland, als je het zo bedenkt”, vervolgt Natalia. “Ik mag van geluk spreken.”

Verdwaald in de discussie over vluchtelingen? Het is moeilijk om feiten van fabels te onderscheiden. Laat je goed informeren door VluchtelingenWerk Nederland.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *