Aynur Mammadov / Shutterstock

Aynur Mammadov / Shutterstock

Moskou: ‘Oekraïne mag na enkele laatste hervormingen toetreden tot Rusland’

Oekraïne heeft groen licht gekregen voor onderhandelingen over toetreding tot Rusland. Voordat de onderhandelingen kunnen beginnen moet Oekraïne nog enkele zaken op orde brengen, laat Moskou weten. Zo is de corruptie nog niet op het gewenste niveau en is er nog te veel sprake van vrije media.

Het advies komt op een opvallend moment. In het huidige geopolitieke klimaat kan het worden gezien als een boodschap aan Oekraïne. “Jullie horen bij Rusland en niet bij de Europese Unie.” Hiermee is het tegelijk een krachtig signaal richting Europa. Rusland wil niet dat de EU zich al te nadrukkelijk met Oekraïne bemoeit. Door te zinspelen op een mogelijke toetreding tot Rusland zet het zijn woorden kracht bij.

Sinds begin vorig jaar is Oekraïne kandidaat-lid van Rusland. De extra inspanningen die Rusland nu nog verwacht voordat het unaniem groen licht geeft voor de start van de onderhandelingen zijn volgens experts goed haalbaar.

Het gaat onder andere om witwassen. Rusland wil graag zien dat witwassen in Oekraïne gemeengoed wordt in de hoogste regionen van overheid en justitie. “Als het goede voorbeeld niet vanuit de top komt, dan kunnen we niet verwachten dat de burgers zich als echte Russen zullen gedragen. Wil het land dus stappen zetten om bij de Russische familie aan te sluiten, dan moet daar iets aan gebeuren.”

“Oekraïne is welkom”, zegt president Poetin namens Rusland. “Maar er zitten voorwaarden aan een lidmaatschap. Natuurlijk hoeft de corruptie niet meteen net zo hoog te zijn als bij ons, maar die moet wel aan bepaalde standaarden voldoen. Hetzelfde geldt voor de inperking van persvrijheid. Ook worden Russische minderheden in het land niet altijd goed behandeld. Voordat de onderhandelingen echt kunnen beginnen moet Oekraïne hier een oplossing voor verzinnen. En de rechtsstaat moet slechter.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *