Landgenoten: Nieuw-Zeeland

  • Oppervlakte Ruim 90 keer Zeeland
  • Ligging Zo ver dat het regelmatig van kaarten afvalt
  • Hoofdstad Wellington
  • Aantal kiwi’s (inwoners) 5 miljoen
  • Aantal kiwi’s (vogels) 70.000
  • Aantal kiwi’s (fruit) Ruim 2 miljard per jaar
  • Aantal schapen 25 miljoen
  • Aantal slangen 0
  • Vlag Die van Australië, maar dan met vier sterren
  • Reden om Nieuw-Zeeland te bespreken We durven onze vingers in deze nieuwe rubriek pas volgende week te branden aan een land in het Midden-Oosten

Nieuw-Zeeland staat komende zaterdag in de finale van het WK rugby. Ondanks inflatie van de haka – het ritueel wordt tegenwoordig ingezet als teambuildingoefening bij de meest suffe bedrijven – boezemen de oerkreten en agressieve danspassen de tegenstander nog altijd angst in. De oorspronkelijke Maori-bevolking gebruikt de haka als ontvangstceremonie bij bruiloften, begrafenissen en feesten, waarbij de ingeboezemde angst vooral dient ter voorbereiding op het fenomeen kringverjaardag.

Zoals veel landen, waaronder rugbyfinaletegenstander Zuid-Afrika, worstelt Nieuw-Zeeland met zijn koloniale geschiedenis. De Maori willen dat het land wereldwijd bekend komt te staan als Aotearoa; veel Europeanen en Amerikanen kennen het gebied als Middle Earth. Abel Tasman uit oud-Groningen ontdekte het land ongeveer een millennium na de oorspronkelijke bewoners en noemde het Nova Zeelandia, een titel waar Wolter Kroes wel iets mee kan. Het waren de Britten die de verdere naamgeving op zich namen en de zuidelijkste hoofdstad ter wereld op North Island stichtten.

Door de afgelegen ligging, maar liefst 130 pagina’s verwijderd van Nederland als we goed in onze atlas kijken, is Nieuw-Zeeland dunbevolkt. Er wonen meer rugbyspelers dan mensen. Dat wordt zaterdag eens te meer duidelijk.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *