Landgenoten: Niger

  • Oppervlakte 30 keer Nederland, net zo gigantisch als buurlanden Tsjaad en Mali
  • Ligging Midden in Noord-Afrika; als je drie pijltjes op een globe gooit, is de kans 42 procent dat je één keer Niger raakt
  • Niet te verwarren met Nigeria
  • Spreek uit Nie-ger
  • Spreek uit als je pedant wil doen Nie-zjèr
  • Hoofdstad Niamey
  • Aantal Nigerezen Circa 27,5 miljoen
  • Aantal nieuwe Nigerezen sinds de vorige zin Circa 1 miljoen
  • Vlag Oranje-wit-groen, de huismerkversie van de Indiase vlag
  • Positief wapenfeit Natuurreservaat Aïr en Ténéré is het grootste beschermde gebied van Afrika

Dankzij de recente coup in Niger past het land weer bij zijn buren. Tot deze zomer had Niger nog een democratisch gekozen president, maar inmiddels vieren anti-westerse sentimenten hoogtij. Er vond een militaire staatsgreep plaats en Franse vertegenwoordigers werden het land uit gebonjourd.

Het is tekenend voor de Sahel. Toenemende droogte, economische malaise en religieus fundamentalisme doen de regio zwalken. Opportunistische coupplegers wisselen sneller van bondgenoten dan je ‘s’il vous plaît’ kunt zeggen. Ook in Mali en Burkina Faso bevechten extremisten extremisten. Zelfs de altijd lieftallige Wagnergroep (in de categorie: hoe gaat het nu met?) voelt zich thuis in het gebied.

Net als in Nederland draagt de leeftijdsverdeling in Niger niet bij aan verbetering. Hier is het probleem echter niet vergrijzing, maar geboorte. De gemiddelde Nigerees is 14,5 jaar. In geen land ter wereld heb je meer broertjes en zusjes, een vrouw krijgt er gemiddeld 6,7 kinderen. Nigers bevolkingspiramide heeft qua vorm meer weg van een punaise dan van een piramide.

We zullen de komende tijd nog veel over Niger lezen. Niet alleen in de krant, maar ook in de grote stapels geboortekaartjes en uitnodigingen voor genderrevealparty’s.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *