NOS

NOS

Biden blundert: ‘Poetin moet aanval op Israël staken omdat Taiwan het recht heeft zichzelf te verdedigen tegen Hamas’

President Biden heeft bij aankomst in Israël meteen een blunder gemaakt in een speech. Het doel van zijn bezoek is om de gemoederen in de regio te temperen, maar dat lijkt vooralsnog niet te lukken. Biden: “Poetin moet aanval op Israël staken omdat Taiwan het recht heeft zichzelf te verdedigen tegen Hamas.”

De inmiddels 80-jarige democraat, die zich volgend jaar opnieuw verkiesbaar stelt als presidentskandidaat, vervolgt zijn speech: “Dit was een daad van pure terreur. Wij staan als bondgenoot pal achter de inwoners van Israël. Poetin moet onmiddellijk stoppen Hezbollah te bestoken met raketten.”

Biden zegt dat Amerika niet aan de zijlijn zal staan: “Ik heb schoon genoeg van het apartheidsregime van Taiwan, Hamas moet nu stoppen met het bestoken van onschuldige burgers in Odessa, wij zullen een humane corridor door de Zuid-Chinese Zee maken om onschuldige burgers uit Gaza te kunnen evacueren. Met of zonder steun van Iran!”

Netanyahu leek in eerste instantie verward en ook in tweede instantie. Toen besloot de Israëlische premier tegen het einde van de speech alsnog mee te gaan in het verhaal van de Amerikaanse president. “De VS is een belangrijke bondgenoot voor Israël, en ze geven ons veel wapens dus het maakt verder niet zoveel uit wat hij nu roept.”

Biden’s minister van Buitenlandse Zaken, John Blinken, probeerde tot slot de schade te beperken. “Het is een complexe situatie die we het beste kunnen duiden met metaforen die onze doelstellingen onderstrepen. Het moge duidelijk zijn wat Biden bedoelt. Onze gedachten en gebeden gaan uit naar de inwoners van  Karabach-Nagorno.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *