wavebreakmedia / Shutterstock

wavebreakmedia / Shutterstock

‘Lunch’ in opkomst

'Middagen beter vol te houden als je tussendoor wat eet'

Een momentje pakken om je aan wat voedsel te laven tussen het ontbijt en het diner. Leek dit vroeger nog totaal ondenkbaar, tegenwoordig krijgt het verschijnsel steeds meer navolging. Twaalf procent van de Nederlanders zegt er wel eens van te hebben gehoord. Ook bedrijven erkennen de middagmaaltijd door ruimtes te reserveren waar hun werknemers hun gastronomische gang kunnen gaan.

Eten rond middagtijd, ook wel ‘lunch’ genoemd, lijkt zijn cultstatus definitief te hebben gevestigd sinds het RTL-programma ‘B&B Vol Liefde’ deze zomer sfeerbeelden van zo’n lunch uitzond. Een kleine groep mensen nam het gebruik meteen over; momenteel lijkt de kritische massa bereikt en men kan zich dus onderhand gaan afvragen of en waar dit succesverhaal eindigt.

Boekhouder Hans Varens (48) geldt als een early adapter. “Het viel me al langer op dat ik rond het aanbreken van het middaguur hongerigheid begon te vertonen. Vroeger loste ik dat op door rond drie uur flauw te vallen en daarna gewoon mijn gedachten te verzetten tot het avondeten. Ik merk dat de middagen beter vol te houden zijn als je tussendoor wat eet.”

Een aantal oplettende bedrijven heeft inmiddels door dat het lunchmoment voor veel mensen precies binnen kantooruren valt. Elektronicaconcern Philips gaat deze mogelijkheid actief faciliteren. Topman Harry Hendriks: “In principe luisteren we liever niet naar wat onze werknemers uitkramen, maar soms houd je vernieuwing niet tegen. Daarom hebben we wat tafels en stoelen in een zaaltje gezet. Daar mogen ze eten, als ze dan maar wat langer doorwerken.”

Wat kan er eigenlijk zoal gegeten worden tijdens een ‘lunch’? Dat ligt aan de smaak van de persoon in kwestie. De wat conservatievere mens kopieert zijn ontbijt, bijvoorbeeld een paar sneetjes brood. Anderen zoeken de grenzen van het denkbare op door een salade, een komodovaraan of zelfs complete stukken fruit tot zich te nemen. Alles mag, alles kan: dat is lunchen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *