McDonald's

McDonald's

Overzicht: wat zeggen alle partijprogramma’s over de McKroket?

'Goed bestuur begint bij openheid en transparantie omtrent het wel of niet bevatten van vlees'

Met de verkiezingen voor de deur wikken en wegen veel politieke partijen over hét hete hangijzer van deze tijd: de vleesloze McKroket. Maar wat zeggen de partijprogramma’s over deze snack? Een beknopt overzicht van de belangrijkste standpunten.

NSC: De partij van Pieter Omtzigt heeft officieel nog geen partijprogramma, maar geeft op de website wel alvast een tipje van de sluier: “Goed bestuur begint bij openheid en transparantie omtrent het wel of niet bevatten van vlees. Dit is zeker het geval bij de McKroket.”

PvdA-Groenlinks: De fusiepartij onder leiding van Frans Timmermans heeft laten weten dat voorstander te zijn van de vleesloze variant. Wel laat PvdA-GL middels een photoshop weten dat tomaten niet thuishoren op de McKroket.

BBB: “De McKroket moet verplicht gemaakt worden met vlees uit megastallen. Daarvoor zullen we ook een keurmerk in het leven roepen: ‘megastalvlees’.”

Partij voor de Dieren: De partij was te druk met andere zaken om te reageren op onze vragen. In het partijprogramma wordt opvallend genoeg met geen woord gerept over de McKroket.

PVV: De PVV is duidelijk: de McKroket moet de McKroket blijven, en daarmee basta. “Het moet maar eens klaar zijn met die eeuwige teloorgang van oer-Hollandse waarden zoals een broodje met vlees en een knapperige bite.”

VVD: De VVD zegt aan het aan de vrije markt over te laten. "Het staat McDonalds immers vrij om alleen een vleesloze McKroket op de markt te brengen. Aan de andere kant is het nu campagnetijd, dus hoe haalt die linkse McDonalds het in het hoofd om aan onze Nederlandse cultuur te tornen?"

50PLUS: De partij kijkt weemoedig terug naar de tijd toen men nog gewoon naar de snackbar op de hoek ging om een kroketje te halen. Op de vraag wat ze van de vegetarische McKroket vinden, werd geantwoord: “Wat zei je, een legendarische kwekloket?”

FVD: FVD laat direct van zich horen met het statement: ‘’Als je op de wereld bent gezet als McKroket met vlees zijn wij van mening dat je dat niet zomaar kan veranderen met een enorm ingrijpende verandering in het productieproces. Eens een McKroket met vlees, altijd een McKroket met vlees.’’

Volt: De partij van Laurens Dassen staat neutraal in deze kwestie, maar zou toch graag zien dat er één McKroket voor heel Europa komt. “In Spanje is bijvoorbeeld geen vegetarische McKroket te krijgen en daar vinden wij wat van.”

Overig: Meerdere kleinere fracties die wellicht niet terugkeren in de Kamer zoals BVNL, BIJ1 en het CDA, hebben geen standpunt over de McKroket in het partijprogramma. In de debatten de komende tijd zal meer duidelijk worden over de toekomst van de Meatless McKroket.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *