Shutterstock / Estrada Anton

Shutterstock / Estrada Anton

Wat eten Tourkijkers allemaal op een dag?

‘Tijdens gemiddelde etappe gaan er zeker 4000 calorieën in’

Zeker vier uur per dag zitten ze op de bank. Soms wel vijf, als de NOS de hele etappe live uitzendt. En dus moet de gemiddelde Tour de France-kijker ook wat eten betreft flink aan de bak. Wat eten Tourkijkers eigenlijk allemaal op zo’n dag?

Tim Rademakers heeft vakantie, dus hij kan elke etappe van begin tot eind kijken. “Eten is bijna een sport op zich", zegt hij. "Tijdens een gemiddelde etappe gaan er zeker 4000 calorieën in." Hij rommelt in een keukenkastje. "Dit is mijn geheim. Vier croissantjes voor elke etappe. Zitten veel koolhydraten in, veel goede vetten. Of vetten, in elk geval. Hiermee leg je een hele goede bodem.”

Toch blijft Tim de hele etappe eten. “Het is belangrijk dat je meteen begint met het aanvullen van je voorraden. Je moet niet wachten tot je honger krijgt, dan is het eigenlijk al te laat.” Hij wijst op een zak winegums. “Die zijn ideaal: geven snelle suikers, en ook als je eigenlijk niet echt zin hebt, gaan ze er altijd wel in.”

Tourvolger Hendrik pakt het zo mogelijk nóg professioneler aan dan Tim. Hij laat zijn telefoon zien. “Dit is de Jumbo food-app. Daar bestel ik al mijn eten. Dat is een heel slim, gepersonaliseerd systeem, ze kunnen echt op de kilo afwegen wat ik nodig heb. Zo kom ik in lastige etappes nooit zonder eten te zitten.”

Hendriks geheim? “Het menu aanpassen op de etappe. Rustige etappes kijk je vooral op vetverbranding, dus dan is het zaak je vetten aan te vullen met bijvoorbeeld moorkoppen of saucijzenbroodjes. En bij zware etappes verbrand je meer koolhydraten. Dan eet ik zeker elke tien kilometer een stroopwafel.”

Volgens voedingsdeskundige Martijn Katan zijn Tourkijkers veel meer met hun eten bezig dan vroeger. Slaat het niet door? “Het is natuurlijk bijna ongezond, als je die lichamen van de kijkers zo ziet", zegt Katan. "Maar na drie weken is het ook wel klaar. Dan hebben ze ook altijd weer veel behoefte aan dingen die ze tijdens de Tour niet mogen, fruit bijvoorbeeld, of groenten.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik moet toegeven: Als trouwe Tourkijker, is mijn eetpatroon danig gewijzigd. Bij spannen etappes bijt/eet ik mijn nagels tot de riem af/op.

Reageer
gravatar

De emotionele typen reageren gemakkelijk op wereldglamour en op hun eigen individuele overgeërfde en zelfopgewekte glamour. Het grootste deel van de mensen is puur emotioneel met af en toe flitsen van echt mentaal begrip – heel af en toe, en meestal helemaal afwezig. Glamour wordt wel vergeleken met een nevel of mist waarin de aspirant ronddwaalt en die alles vervormt wat hij ziet en waarmee hij in contact komt, waardoor hij het leven nooit echt of duidelijk kan zien of de omstandigheden die hem omringen zoals ze in wezen zijn.

Reageer