Shutterstock / Isabelle OHara

Shutterstock / Isabelle OHara

Traditionele dode bultrug spoelt dit jaar aan in Burgh-Haamstede

‘Honderden zingende kinderen verwelkomen levenloos zeezoogdier’

Na vorig jaar het eiland Vlieland in volle glorie te hebben aangedaan was het dit jaar de beurt aan het Zeeuwse Burgh-Haamstede om de dode bultrug te verwelkomen. Honderden zingende kinderen stonden klaar langs het strand van Burgh-Haamstede voor de feestelijke intocht van het levenloze zeezoogdier.

“Hij komt, hij komt”, zingt de 7-jarige Jip. Zijn moeder aait hem trots over zijn blonde krullen. “Vorig jaar hebben we het op televisie kunnen zien, maar nu hij in onze eigen provincie aan land komt zijn we er natuurlijk live bij!” vertelt ze. “Gelukkig wilde Jip nog mee, volgend jaar gelooft hij misschien niet meer in de dode bultrug.”

De walvisachtige werd op het strand opgewacht door burgemeester Jack van der Hoek van de gemeente Schouwen-Duiveland. “We hebben een prachtige ochtend gehad”, zegt hij zichtbaar opgelucht. “De afgelopen jaren is het traditionele aanspoelen natuurlijk menig maal verstoord door ramptoeristen en confrontaties tussen pro- en anti-vinvis demonstranten, maar dit jaar is het gelukkig zonder grote incidenten verlopen.”

Vanmiddag zal de dode bultrug op een grote kar door het centrum van Burgh-Haamstede worden gereden. Onder andere streetdance-groep Joy, zanger Tico en de traditionele volksdansgroep Ons Boeregoed zijn aanwezig om de dode bultrug feestelijk te ontvangen. Wat er daarna met hem zal gebeuren ziet u vanavond in het Bultrugjournaal.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De “traditionele dode bultrug” is aangespoeld. Op de eerste plaats mijn gemeende condoleances aan familie en kennissen. Ik mis helaas de verhalen die over zijn/haar traditie tijdens uitvaart zijn verteld.

Reageer