NOS

NOS

Ongemakkelijk: Wagner-huurlingen moeten aan nieuwe collega’s uitleggen wat die mislukte coup op hun cv doet

Na de muiterij en de opmars richting Moskou heeft de Russische president Vladimir Poetin de huurlingen van het Wagner-leger gesommeerd zich aan te sluiten bij het Russische leger of terug te keren in de samenleving. Welke keuze de voormalige Wagner-soldaten ook maken, ze komen hoe dan ook in een ongemakkelijke situatie terecht: ze zullen steeds weer moeten uitleggen wat die mislukte coup op hun cv doet.

“Het is wel een beetje de olifant in de kamer, ja”, zegt ex-Wagner-strijder Oleg, die gisteren heeft gesolliciteerd bij een verzekeringsmaatschappij. “Je komt meteen in een netelige situatie terecht: verzwijg je zo’n poging tot een coup of noem je het toch maar gewoon? Ik heb ervoor gekozen om het een beetje te downplayen, maar dan nog krijg je toch zo’n fronsende blik. Terwijl: er staat ook op m’n cv dat ik handig ben met Excel, maar daar vragen ze je dan niet naar.”

Ook andere voormalige Wagner-huurlingen die dit weekend kort in opstand kwamen, lopen tegen dezelfde problemen aan. Zo zegt een 33-jarige man, die liever anoniem wil blijven, dat hij van zijn nieuwe collega’s meteen tal van kritische vragen kreeg nadat hij zich aansloot bij het Russische leger. “Of ik meedeed met die coup, of ik ook richting Moskou ging in een tank, of ik een vriend van Prigozjin was, dat soort onzin”, vertelt hij. “Maar goed, dat gat op m’n cv in die tijd dat ik in de gevangenis zat was dan weer geen probleem, dat was een meevaller.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *