Shutterstock / Aleksandr Budov

Shutterstock / Aleksandr Budov

Uitstel het meest realistische doel voor 2030

Van alle doelen die voor dat jaar gesteld zijn is vertragen het meest haalbaar

Van alle klimaatdoelen die het afgelopen decennium zijn geformuleerd en afgesproken, is uitstel het meest realistische doel. Dat is de conclusie na onderzoek van Centraal Planbureau. Zowel de uitvoering van het doel als het draagvlak voor verder vertragen is ‘’nu het meest haalbaar.’’ zo stelt het CPB.

Volgens het onderzoek zijn andere gestelde doelen, zoals bijvoorbeeld afspraken in verdragen van Kyoto of Parijs, of zoals nog recenter opgesteld in de natuurherstelwet, minder haalbaar. Dat heeft vooral te maken met prioriteiten van betrokken partijen. Die zouden bijvoorbeeld meer liggen bij het uitstellen van eerder gestelde doelen en afspraken.

BBB-voorvrouw Caroline van der Plas vindt dat we ‘’goed moeten luisteren naar de uitkomsten van dit onderzoek’’. ‘’Als dit inderdaad het meest haalbare doel lijkt te zijn, dan moeten we serieus gaan kijken naar de uitvoerbaarheid van dit plan en welke eisen we moeten stellen aan het zo snel mogelijk uitstellen. Als de betrokken partijen beter hadden meegewerkt hadden we dit allang kunnen doen.’’

Dat uitstel het meest realistische doel is, wil overigens niet zeggen dat het er ook gaat komen, legt een woordvoerder van het CPB uit. ‘’Uitstellen lukt alleen als je met zijn allen de schouders eronder zet en het allemaal weer een paar jaar aankijkt. Maar wij zijn Nederland, wij hebben in het verleden bewezen dat wij dit kunnen, zolang we maar goed samen tegenwerken. Waar een klein land groot in kan zijn.’’

Niet iedereen is even optimistisch over dat scenario. Er zijn inmiddels experts die zeggen dat het voor uitstel vóór 2030 al te laat is. Zij verwachten dat uitstel op z’n vroegst in 2035 zal plaatsvinden.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

We made a green new deal and for this green new deal we count this year as zero. (And as such, we are the first nation to have achieved “zero emissions”). Deadlines set for 2030 should be interpreted as being 2030 years from now according to the green new deal calendar.

Reageer
gravatar

Bij de archief opruiming een notitie gevonden op zo’n vierkant wit papiertje voor/van laatste positiebepaling bij eerste try out:

1702315

1702315543

max deviate

veel succes nog en kwartjes beperkt, denk je nog s aan goed begin met 0,5 bij de dubbele -/- 1, ik snap dat zo’n foetsie bak het al snel ingewikkeld maakt 1’kwartje is als 1’dubbeltje is ruim voldoende toch?

Reageer