Pixel-Shot / Shutterstock / StudioSpeld

Pixel-Shot / Shutterstock / StudioSpeld

Kinderbescherming introduceert Beter Leven keurmerk voor kinderen

Steeds minder kinderen spelen buiten. De Raad van Kinderbescherming introduceert daarom het keurmerk ‘Beter Leven’ om onder meer bij te houden hoeveel buitenuren het kind krijgt. Hoe meer sterren, des te kindvriendelijker. De kinderbescherming pleit hiermee voor een meer volledige keuring van kinderen. “Waardeer je kind niet meer alleen op uiterlijk of intellectuele prestaties, maar kijk ook naar het kinderwelzijn.”

“Ons keurmerk is gebaseerd op een aantal criteria”, zegt Herke Elbers, directeur van de kinderbescherming. “We kijken bijvoorbeeld naar de hoeveelheid daglicht, de grootte van het uitloopgebied en de speelmogelijkheden. Bij kinderen met 1 ster zien we een scheve verhouding van schermlicht en daglicht en een uitloopgebied dat vaak niet groter is dan de bank.”

“Tijdens de coronacrisis en de bijbehorende ophokplicht van kinderen zagen we een grote toename van het aantal plofkinderen,” vervolgt Elbers. “We kunnen nu voorzichtig spreken van een toename in het gemiddelde aantal sterren. Dat stemt optimistisch. Ook het aantal sterloze kinderen neemt af.”

Ook ouders zijn tevreden met deze ontwikkeling: “Ik vind het goed dat dit keurmerk er is. Ik dacht dat mijn kleine Brammetje genoeg buiten kwam, hij moet immers twee keer per dag van huis naar de auto lopen om naar school te worden gebracht”, aldus Brams moeder Caroline (38). “Nu blijkt dat Brammetje een scharrelkind is met één Beter Leven ster. Gênant gewoon. Zo kan ik niet bij de ouderavond verschijnen. Mijn man heeft gelukkig al een oplaadpunt in de tuin gemaakt, zodat Brammetje ook in de tuin op zijn Ipad kan spelen. We zetten alles op alles om hem naar die drie sterren te krijgen.”

Het keurmerk lijkt nu al haar vruchten af te werpen. Tientallen kinderen werden afgelopen week bevorderd van scharrelkind tot vrije uitloopkind.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het is nu ook wel tijd om die mega-gezinnen aan te pakken. Er wordt dan wel niet gewerkt met mestkelders (hoewel? idee?) maar de luieruitstoot begint nu wel onaangename vormen aan te nemen, niet in de laatste plaats voor de vuilnisophalers

Reageer
gravatar

Een oplaadpunt in de tuin zodat Brammetje ook in de tuin op zijn ipad kan spelen!? Wat voor ouders zijn dit? Neem die ipad af en laat dat kind gewoon buitenspelen zoals het hoort. Beweging hoort ook bij welzijn!

Reageer
gravatar

Top dit item. En als jullie dan toch dat vergelijk maken, ik heb ooit eens een berekening gemaakt: Om de een of andere reden is er een norm voor speelruimte op schoolplein: per kind zou er 3 vierkante meter buitenspeelruimte per kind (0,12 m2/kg) nodig zijn. Even ter vergelijk, voor een vrije uitloopkip is dit 4 vierkante meter per kip (1,82 m2/kg). Lees de berekening en verwijzing naar de bronnen obb-ingenieurs.nl/groene-schoolpleinen/

Reageer
gravatar

Raad voor de Raad van Kinderbescherming
IJver voor verbod op de beschikbaarheid en gebruik van elektronische spelletjes en mobieltjes voor kinderen onder de achttien jaar!

Reageer