Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock

Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock

Overheid gaat vervuilende bedrijven beter beschermen tegen omwonenden

De overheid gaat vervuilende bedrijven beter beschermen tegen overlast veroorzakende omwonenden. Dat maken ze bekend als reactie op het nieuwe rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

"Tata Steel in IJmuiden, Chemours in Dordrecht, Asfalt Productie Nijmegen in Nijmegen. Overal dient zich hetzelfde probleem op: omwonenden die een ernstige bedreiging vormen voor vervuilende bedrijven", aldus de overheid. "Dat zou niet moeten kunnen in een land als Nederland."

De overheid noemt de onwil vanuit omwonenden stuitend. "Als het aan de 'mensen uit de buurt' zelf ligt, doen ze het absolute minimale. Erg triest. Uit zichzelf lijken die omwonenden niet minder over uitstoot en gezondheidseffecten te willen praten. Dat maakt een Chemours of Tata pessimistisch."

Daarom grijpt de overheid nu in. "Als overheid kun je zeggen: ho, tot hier en niet verder, omwonenden! Sterker nog, dat is onze verantwoordelijkheid."


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Inderdaad Sonja. Matthijs schetst in zijn artikel heel betrouwbaar hoe onze overheid de belangen van grote bedrijven en daardoor hun eigenaren in bescherming neemt. Het is wel jammer dat de omslag van Rutte te laat komt voor Unilever en Shell.