mapman / Shutterstock

mapman / Shutterstock

Zwitserland voelt zich ernstig bedreigd: ‘Bijna geheel omringd door de NAVO’

Zwitserland voelt zich ernstig bedreigd. “We zijn al jaren bijna volledig omringd door NAVO-landen”, zegt bondspresident Alain Berset van Alpenland. “Het is onaanvaardbaar. Als er niet snel iets verandert dan kan Zwitserland onmogelijk een baken van internationaal recht blijven.”

Het begon volgens Berset met de NAVO-uitbreiding van 1955 met het toenmalige West-Duitsland. “Opeens wilde Duitsland een wezenlijke bijdrage leveren aan de veiligheid van Europa, en dat in onze historische invloedssfeer, maar de toetreding van Finland nu maakt de situatie natuurlijk alleen nog maar dreigender.”

Om de existentiële dreiging af te wenden, wil Zwitserland haar neutrale buurlanden Oostenrijk en Liechtenstein een bondgenootschap sluiten. “Binnenkort hopen we in Innsbruck een pact te sluiten. Als dat niet lukt, zijn we helaas genoodzaakt om Liechtenstein binnen te vallen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De oplossing is simpel. Lid worden van de NAVO. Wel even de gunst winnen van landen die tegen zouden kunnen zijn, zoals Turkije en Hongarije.

Maar van de andere kant kan de bondskanselier van dienst zich afvragen of het nodig is. Om gevechtsvliegtuigen en drones neer te halen is geen zwaar geschut nodig. Dat kan met een eenvoudig pistooltje vanaf de bergtoppen.

Reageer