BZ Travel / Shutterstock

BZ Travel / Shutterstock

Tata Steel geeft tips waarmee consumenten staal-footprint kunnen verkleinen

Het concern Tata Steel geeft een aantal handige tips aan consumenten waarmee zij hun eigen staal-footprint kunnen verkleinen. “Wij van Tata Steel, merken dat veel mensen zich zorgen maken om de uitstoot van onze fabrieken, maar we merken ook dat de vraag naar staal blijft toenemen. Dat is ergens natuurlijk een knap staaltje hypocrisie. Als mensen willen dat wij minder staal produceren, moeten ze ook minder gebruik maken van staal. Om ze te helpen, hebben we een lijst met tips opgesteld.”

In de begeleidende brochure is te lezen dat Tata Steel mensen oproept onder meer geen blik te gebruiken, niet op fietsen te rijden, te minderen met auto- en treinvervoer en geen producten te gebruiken die per stalen vrachtschip zijn aangevoerd. Daarnaast geven ze als staal-footprintverlagende tricks: niet pleiten voor meer treinvervoer, geen nieuwe Eiffeltorens bouwen, plastic bestek gebruiken in plaats van bestek van staal, magnetronmaaltijden eten in plaats van koken in stalen pannen, en je beperken tot 3 decoratieve staven staal per huishouden. Het bedrijf erkent dat dit allemaal geen gemakkelijke opgaves zijn, maar hoopt dat de consument bereid is ‘offers’ te maken.

“Men kan wel zeggen: ‘Tata Steel produceert het staal en stoot alles uit en maakt alle winst doordat het niet voor milieuvervuiling hoeft te betalen’, maar wij zeggen: een beter milieu begint bij jezelf. Als de markt bij ons blijft kopen, hoeft Tata Steel niet te veranderen, maar moet de markt zelf veranderen. Er wordt bijvoorbeeld amper staal verkocht dat is gemaakt met waterstof. Men heeft liever vervuilend staal. Als mensen dat anders willlen zien, moeten ze zelf de schouders eronder willen zetten.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Dit keer geen nieuw nieuws. Wat belegen zelf. Het onderwerp is wel interessant maar niet goed leesbaar. Wat is bijvoorbeeld de betekenis van ‘staal-footprintverlagende tricks’? Ik heb het gevraagd aan een Engelse vriendin, maar die wist het ook niet.

Reageer
gravatar

De schoorstenen van Tata Staal mogen in de buitenlucht roken, maar ze hoeven over hun rookwaren geen accijns te betalen. Laat dat de rokersverenigingen niet horen.

gravatar

Ik ben niet zo grappig als de verdwenen meneer Steeds, maar ik wil jullie een oud grapje niet besparen:

Sjaan d’Arc op de brandstapel: “ik rook nou wel meer, maar ik geniet er minder van.