NASA images / Shutterstock

NASA images / Shutterstock

Hoe gaat het met de sterren van vroeger – Gamma Vulpeculae

Velen van ons herinneren zich nog de gloriedagen van Gamma Vulpeculae. Rond het begin van onze jaartelling was de ster niet weg te denken aan de nachtelijke hemel, maar inmiddels is ze al duizenden jaren niet meer in de sterrenkijker geweest. Wat is er geworden van deze voormalige beroemdheid?

Om hier meer over te weten te komen, hebben we contact opgenomen met een team van astronomen die zich bezighouden met de studie van deze ster. “Laat ik er geen doekjes omheen winden, Gamma Vulpeculae is supernova gegaan," zegt Dr. Karen Smith, een van de astronomen die het onderzoek leidt. “Je zag het altijd een beetje aankomen toen de kern begon om te zetten in ijzer. Dat is meestal een teken dat er een enorme meltdown zit aan te komen. Best treurig eigenlijk.”

Nou, het lijkt erop dat Gamma Vulpeculae sinds haar gloriedagen behoorlijk in een zwart gat terecht is gekomen. Maar laten we eerlijk zijn, het is ook wel begrijpelijk. Na die enorme explosie is er niet veel meer overgebleven van de ster zelf, en wat er wel over is, is vooral een wolk van gas en stof die door de ruimte drijft.

Toch zijn er nog altijd wetenschappers die geïnteresseerd zijn in deze supernova en zijn overblijfselen. "We kunnen veel leren over het universum door te kijken naar supernova's," aldus Dr. Astrid Petersen, een astronoom die gespecialiseerd is in deze ster. "En deze supernova is geen uitzondering – hij kan ons nog steeds veel vertellen over de chemische samenstelling van het universum en over hoe sterren in het algemeen werken." Wij houden in ieder geval ons sterrenkijkertje op hem gericht!


Uw reactie telt. Juist nu.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Beste Kees,
ik heb voor de zorgvuldigheid even geprobeerd met de Heere te communiceren, maar sinds de automatisering van de Hemelverbinding moet dat met een zogenaamde app.
Dat installeren kost door de onduidelijke instructie vele uren.
Als het eindelijk is gelukt hoor je dat Petrus om een of andere reden het gesprek moet opnemen, waarna ik een keuze moet maken uit tientallen nummers.
Dan denk je als dominee dat je direct aan de buurt bent. Niet dus, toen hoorde ik dat ik de honderdduizend en zoveelste wachtende ben.
Ik heb mij maar neergelegd bij de “geneugten” van de automatisering. Er is dus de komende weken geen onderlegde bijdrage van mij te verwachten.