Youtube / CDA

Youtube / CDA

CDA gaat deze verkiezingen voor tweestrijd met zichzelf

Campagnestrategen weten: in verkiezingstijd is het handig een tweestrijd uit te lokken. Daar profiteren beide deelnemers namelijk van, ten koste van alle andere partijen. De VVD richt zich dit jaar op de ‘linkse wolk’ en D66 gaat de strijd aan met het ‘conservatieve blok’. Het CDA dreigt buiten de boot te vallen, maar de partij heeft een oplossing gevonden in een tweestrijd met zichzelf.

“Eigenlijk wil ik het niet over strategie hebben”, benadrukt CDA-campagneleider Derk Boswijk. “Maar het is duidelijk dat het in een versnipperd landschap moeilijk is om ertussen te komen en de aandacht van de kiezer te krijgen. Daar moet je dus slim mee omgaan. En ja: iedereen die iets van campagnes begrijpt, kan je uitleggen dat een tweestrijd verreweg het beste werkt.”

Daarvoor is echter een natuurlijke vijand nodig: een tegenstander die jouw achterban schrik aanjaagt. En een tegenstander die je kunt bestrijden op de thema’s waarop je sterk staat. “De VVD en GroenLinks/PvdA kunnen elkaar heerlijk aanvallen op de economie, en D66 en PVV/BBB/JA21 kunnen hetzelfde doen op identiteit”, legt politicoloog Tom van der Meer uit. “Het CDA heeft nagedacht: wie is de natuurlijke vijand? Dat zijn ze zelf. En op welke thema’s staan ze sterk? Geen. Dan is de oplossing dus duidelijk: een innerlijke tweestrijd die nergens over gaat.”

Nieuw is dat overigens niet. Net als de aanvallen van de VVD op links en van D66 op rechts, richtte het CDA de pijlen al eerder op zichzelf. Van der Meer: “In 2021 genereerde de partij heel veel aandacht met de strijd tussen Pieter Omtzigt en Hugo de Jonge, die gewonnen werd door Wopke Hoekstra. Toch viel de verkiezingsuitslag tegen. De vraag is dus of het werkt, maar een alternatief is er niet. Zónder interne tweestrijd is het CDA volkomen onzichtbaar.”

Met een alarmerend artikel in EW Magazine trapte het CDA de campagne af. Partijleider Hoekstra wordt anoniem aangevallen en de noodklok wordt geluid over het voortbestaan van de partij. Campagneleider Boswijk heeft er vertrouwen in: “We gaan er keihard tegenaan.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *