Shutterstock/Studio Speld

Shutterstock/Studio Speld

Is Nederland wel voorbereid op de komst van de jaguar?

Na de wolf breidt ook de jaguar zijn territorium uit naar Nederland. Het dier komt voor in ontbost gebied en is op zoek naar een soortgelijke omgeving. Alleen wat veel Nederlanders zich nu afvragen: is er wel genoeg ruimte in ons kikkerlandje?

Experts stellen ons al snel gerust: de jaguar gaat hier prima gedijen. “Er is in het verleden relatief veel ontbost in Nederland”, zegt boswachter Frank. “We bungelen nog altijd onderaan Europese lijstjes als het gaat om percentage bos in ons land. Dus de jaguars die nog overblijven gaan zich hier ontzettend thuisvoelen.” Boswachter Frank doelt hiermee op een alsmaar krimpend leefgebied. "Het authentieke regenwoudgevoel", zeg maar.

De wolf lijkt er dus een geduchte concurrent bij te krijgen in onze natuurgebieden. Schapen zullen gedeeld moeten worden, net als de woede van de boeren en de bossen op de Veluwe. Toch adviseert boswachter Frank niet om paintballgeweren te verspillen aan de jaguar. “Die beesten zijn gewend aan de dreiging en herrie van lompe boomzagen. Van zo’n verfballetje zijn ze echt niet onder de indruk.”

Onmisbaar regenwoud wordt verwoest. Zonder bos is er geen leven. Help het Wereld Natuur Fonds om wereldwijd bossen veilig te stellen. S.O.S. Bos.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Toch rijden er al jaren enkele Jaguars over de nederlandse wegen. Ze schijnen vaak storingen te hebben, maar schapen eten doen ze volgens mij niet.

Reageer