Studio Speld/Shutterstock

5 duivelse dilemma’s over gasboringen in de Waddenzee – wat kies jij?

Je moet kiezen!

Shell is van plan om in het Waddengebied te gaan boren naar gas. Dat roept een hoop moeilijke vragen en even zoveel lastige dilemma’s op. We zetten de vijf lastigste dilemma’s op een rij. Hoe ga jij om met deze duivelse dilemma’s?

0%

Je MOET kiezen!

Je MOET kiezen!

Je MOET kiezen!

Je MOET kiezen!

Je MOET kiezen!

Met jouw morele kompas kan de wereld vooruit.
Help je mee?
Shell wil boren naar gas in de Waddenzee. Dit zorgt voor gevaarlijke klimaatverandering. Samen met Milieudefensie roepen wij Shell op het unieke waddengebied te beschermen. Help je ook mee? Geef tegengas: stuur Shell een sms


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Dat wel, maar duurt maar een maand. Dan is het leeg. Ruimte voor huizenbouw, pretparken en vakantiehuisjes. Wad wil je nog meer?

gravatar

Dit was wel de laatste plek waar ik een reactie-battle had verwacht tussen tegen-klimaat-wappies en voor-boren-deugkneuzen (of droeftoeters of hoe die kampen elkaar ook plegen te noemen). Ik zeg: lijstje eromheen en nieuwe De Speld post van maken. Heb je als redactie ook een dagje vrij.

Reageer
gravatar

Ik zou niet weten waarom ik een klimaatwappie zou zijn. Ik wijs er gewoon op dat de dilemma’s die Milieudefensie hier presenteert, onvoorstelbare flauwekul zijn. Maakt mij dat een wappie? Nee. Bovendien heb ik gewoon niet de illusie dat een landje als Nederland ook maar enig verschil gaat maken op het vlak van mondiale milieuvervuiling. Maakt mij ook geen wappie. Dat is gewoon realisme.

gravatar

Verkeerde keuze-mogelijkheden, beter is:

Licht en verwarming blijven aan door gaswinning (en weer betaalbaar)
of
Licht en verwarming gaan lange tijd uit tot er een betere oplossing is. (Wind- en fotonenenergie zijn aardig maar lossen bij lange na niet de klimaatproblemen op.)

Reageer
gravatar

1. De stelling dat de Wadden verdwijnen door gasboringen op zee is totale flauwekul. Dergelijke bodemdaling gaat zeer langzaam en gelijkmatig. De grootste bodemdaling in Nederland als gevolg van gaswinning vindt plaats in de omgeving van Loppersum. Sinds het begin van de gaswinning in 1963 is de bodem daar 37 cm gedaald.
2. Niemand krijgt een scheur in de muur van gaswinning in de Waddenzee, want er woont niemand in de Waddenzee.
3. Door geen gas te winnen in de Waddenzee daalt de temperatuur geen 1,5 graden. Net zo min als dat de temperatuur toe zou nemen met 1,5 graden als er wel geboord zou worden.
4. Zeehonden worden niet verjaagd. Zelfs met 37 centimeter bodemdaling – die totaal niet in de rede ligt vanwege de veel beperktere gaswinning – zijn er nog meer dan voldoende zandbanken voor zeehonden over.
5. Waarom Duitsers geen kuilen zou kunnen graven op het strand als er geboord wordt naar aardgas is mij duister.
6. De essentiële vraag ontbreekt. Namelijk heeft u zin om op last van Milieudefensie te sterven van de kou, of neemt u voor lief dat de partij blubber voor de kust van Groningen op termijn 5 centimeter lager komt te liggen?

Reageer
gravatar

En er ontbreekt nog een essentiële vraag: heeft mijnheer (mevrouw?) “Geef Tegengas” wel op tijd z’n pilletjes genomen?
Het lijkt niet goed te gaan met hem (haar?/het?)

gravatar

Milieudefensie gebruikt non-argumenten uit de onderbuik, niet op feiten gebaseerd. Uitgebreide onderzoeken tonen telkens aan dat de natuur van de Waddenzee er niet onder leidt. Het scenario ‘verdrinken’ is nonsens. De waarheid is: de Waddenzee aan het verzanden, dus evt die paar cm bodemdaling zou juist welkom zijn voor de natuur.
Ik geniet ook het Wad en ben er regelmatig te vinden. Natuurlijk moeten we dat behouden. Natuurlijk moeten we op termijn stoppen met investeringen in fossiele energie. Maar de energie transitie gaat jaren duren. Hoe gaan we die winters doorkomen ZONDER energie? Niemand wil afhankelijk zijn van Putin, van Qatar ook liever niet. Groningen kan niet meer. Kleinere gasvelden exploiteren zoals die onder het Wad, is verreweg de beste oplossing. Wil Milieudefensie iets anders? Kom dan met ideeën voor reële alternatieven. Kom dan met echte argumenten, die gebaseerd zijn op feiten. Alleen maar ‘tegen’ zijn, dat helpt niet.

gravatar

Kort samengevat zijn “Geef Tegengas…” en Kloosterboer vóór boren in de Waddenzee.
Klopt die samenvatting een beetje of zit ik er helemaal naast?
Kunnen zij misschien nog één keer uitleggen waarom boren in de Waddenzee geen probleem is?
Misschien dat ik het dan begrijp.

gravatar

Misschien ter overweging: op 28 december wordt weer het jaarlijkse feest der “Onnozele Kinderen” gevierd.
Een kaarsje ontsteken voor bovenstaande reaguurders kan geen kwaad.