Studio Speld

Studio Speld

Zus heeft helaas spoken word-gedicht voor je gemaakt met Sinterklaas

Wat een pech: je zus heeft jouw lootje getrokken en in plaats van een leuk gedicht op rijm heeft ze een spoken word-Sinterklaasgedicht voor je gemaakt. Terwijl je nog wat kaas eet en je glimlach als een masker op je gezicht houdt performt zij de spoken word poetry:

‘Goed, goedheiligman, toch niet zo, heilig, als we dachten, man.
Goed? Slecht? Dichotomie, als de…
benen, van je moeder, sterk, lopend, wat dragen deze…
benen, welk… gewicht van geschiedenis gedragen door deze…
benen.
Man? Vrouw. Vrouw. Altijd vrouw.
Wauw.
Wakker?
Woke.
Ook?
Kado. Ka…dolo
Yolo?

‘Groetjes’
Sintz en Pietz’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Sint zat eens te denken, wat hij deze zus zou schenken.
Bij zijn lieve piet,
Deed zij veel verdriet.
Door al dat gedoe, verdient zij nu de roe.

Reageer
gravatar

Dat mijn zus mijn lootje zou hebben getrokken is onzin. Ik heb zelf mijn eigen lootje getrokken en daarop stond de naam van één van mijn broers!

Overigens is jouw gedichtje niet grappige onzin, Jan. Volgende keer beter, hoop ik. Wartaal is zelden leuk.

Reageer
gravatar

“performed”
Jan, wat is er in godsnaam mis met doodgewone Nederlandse woorden, zoals voordragen en uitvoeren?
Graag antwoord!

Wat heeft een wetenschappelijk woord als dichotomie (dualisme, tweedeling) hier voor nut? Tonen van jouw geweldige talenkennis, Jan?

Reageer
gravatar

Het Engels draagt bij aan het artikel. ‘Spoken word poetry performen’ is helemaal het taalgebruik dat past bij het verschijnsel zelf en het stereotype mensen dat zich ermee bezighoudt. M.a.w. ik denk dat je het te serieus neemt.
Verzet tegen verengelsing van het Nederlands is prima, maar soms wordt het wel heel dogmatisch. Er moet wel ruimte blijven voor de komische noot… die juist werkt omdat Nederlands geen Engels is.

gravatar

Door het vele nodeloze gebruik van Engelse woorden in De Speld is de lollige bedoeling van de De Speld-auteur niet meer duidelijk.

gravatar

Ik denk dat je met ‘jij’ ‘hij’ bedoelt? Ik ben niet de auteur.
Nee, dubbele aanhalingstekens zouden het er veel te dik bovenop leggen, naar mijn mening. Prima overigens dat mensen er anders over denken hoor, maar ik vind het persoonlijk op deze manier subtieler en daarom grappiger. Je moet niet alle grappen ‘duidelijk’ maken en uitspellen, dan sla je subtiliteit en lichte ironie bij voorbaat dood. Het artikel vertrouwt met het gebruik van ‘performen’ juist op de intelligentie en de taalvaardigheid van de lezer die uitgaat van het Nederlands als standaard en het ‘performen’ daarom herkent als nog zo’n typisch woord dat samengaat met een modeterm als ‘spoken word poetry’ als een kunstvorm waarvoor we geen precies Nederlands woord hebben. Juist door er zelf in mee te gaan en daarmee een bepaalde reactie op te roepen wijst het artikel op een bepaald verschijnsel. Afijn, zo kijk ik ernaar. Geen verwijt, hoor. Ik zou bijna zeggen “let’s agree to disagree” 😉

gravatar

Racistische Rutgers Universiteit professor roept in walgelijke tirade op tot een “einddatum” voor blanken, beweert dat zij een ras van “schurken” zijn

https://www.frontnieuws.com/racistische-rutgers-universiteit-professor-roept-in-walgelijke-tirade-op-tot-een-einddatum-voor-blanken-beweert-dat-zij-een-ras-van-schurken-zijn/

Waarom landen instorten: Exorbitante schulden, problemen in de energiesector, corrupte politieke systemen, elites met waanideeën

https://www.frontnieuws.com/waarom-landen-instorten-exorbitante-schulden-problemen-in-de-energiesector-corrupte-politieke-systemen-elites-met-waanideeen/

De Atlantische slavenhandel bereikte zijn hoogtepunt aan het einde van de 18e eeuw, toen het grootste aantal slaven werd gevangen tijdens rooftochten naar de binnenlanden van West-Afrika. Deze expedities werden doorgaans uitgevoerd door Afrikaanse staten, zoals de Bono Staat, het Oyo rijk (Yoruba), het Kong Rijk, het Koninkrijk Benin, het Imamaat van Futa Jallon, het Imamaat van Futa Toro, het Koninkrijk Koya, het Koninkrijk Khasso, het Koninkrijk Kaabu, de Fante Confederatie, de Ashanti Confederatie, de Aro Confederatie en het Koninkrijk Dahomey.

Net als het Bambara-rijk in het oosten waren de Khasso-koninkrijken voor hun economie sterk afhankelijk van de slavenhandel. De status van een familie werd bepaald door het aantal slaven dat zij bezat, wat leidde tot oorlogen met als enig doel meer gevangenen te nemen. Deze handel bracht de Khasso in toenemende mate in contact met de Europese nederzettingen aan de Afrikaanse westkust, met name de Fransen.