Shutterstock / Lucigerma

Shutterstock / Lucigerma

Na baguette nu ook obstipatie cultureel erfgoed

Gisteren werd bekend dat de Franse baguette door Unesco is toegevoegd aan de lijst van immaterieel cultureel erfgoed, als ‘synoniem voor delen en gezelligheid’. Daaropvolgend heeft de organisatie vandaag bekendgemaakt dat ook obstipatie een felbegeerde plek op de lijst krijgt.

Obstipatie, in de volksmond ook wel bekend als constipatie, is zeker de dag na het nuttigen van een compleet stokbrood een traditioneel en cultureel fenomeen, vertelt directeur-generaal Audrey Azoulay. “Het is een mooie traditie die zwaar onder druk staat. Bij Unesco zeggen we: als de baguette beschermd wordt, dan ook obstipatie. Die twee kun je niet los van elkaar zien. Door de benoeming van obstipatie tot immaterieel erfgoed kunnen we die ouderwetse constipatiecultuur conserveren en benadrukt Unesco de uitzonderlijke en universele waarde van een ernstig verstopte dikke darm voor de mensheid.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het is een grof schandaal dat HOY-worst nog steeds geen cultureel erfgoed is. Het bevat in tegenstelling tot de baguette echt hondenvlees. Dus waar hebben we het over?
Verder zorgt HOY-worst voor een constipatie die minimaal 2 weken aanhoudt. Dubbele reden dus voor cultureel erfgoed.

Reageer