NOS

NOS

KNVB zet vraagtekens bij moed van protest Iraans elftal: ‘Bij hen hangt er geen gele kaart boven het hoofd’

Het Iraanse voetbalteam heeft op het WK geweigerd mee te zingen met het volkslied omdat ze niet de mullahs willen steunen maar achter het volk willen gaan staan. De KNVB zet nu vraagtekens bij de moed van de ploeg om tegen het gewelddadige regime in te gaan. “Het is makkelijk om in opstand te komen als er geen gele kaart boven het hoofd hangt”, zegt KNVB-directeur Marianne van Leeuwen.

Van Leeuwen vervolgt: “Natuurlijk nemen ze met zo’n symbolische daad een enorm risico voor zichzelf en hun families, maar het is niet alsof het de sportieve prestaties raakt. Wij zouden verder moeten met een centrale verdediger met een gele kaart op zak. Daar heb je de rest van de poulefase enorm last van.”

De KNVB heeft maanden een statement voorbereid door op het WK de aanvoerder een OneLove-band te laten dragen. Een principiële boodschap van verdraagzaamheid die ze volhardend wilden overdragen aan de wereld. “Toen de FIFA ging dreigen met een gele kaart bij dit statement was er voor ons geen uitweg”, zegt Van Leeuwen. “Bovendien kun je je afvragen of het zo’n bijzonder statement is. Onze spelers houden al meerdere toernooien op rij de lippen stijf op elkaar tijdens het volkslied.”

Vanaf het begin is de KNVB er duidelijk over geweest dat sport en politiek gescheiden moeten blijven. “Als de sportiviteit in het geding komt kunnen wij niet vasthouden aan morele principes.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *