Pro Shots / Marcel van Dorst

Pro Shots / Marcel van Dorst

Noppert laat tussen stoppen van 53 penalty’s door niets los over suggestie dat hij penaltyspecialist van Oranje zou zijn

Louis van Gaal liet bij de presentatie van zijn selectie weten dat er onder de drie doelmannen die hij geselecteerd heeft een keeper zit in wie hij een echte penaltykiller ziet. Hij wilde niet loslaten om welke keeper het ging, dus zijn we zelf op de training verhaal gaan halen bij doelman Andries Noppert. Tussen het stoppen van 53 penalty’s door laat hij weten zich niet te herkennen in het profiel van ‘penaltykiller’.

“Ja, ik snap dat het voor jullie ook gissen is hoor”, zegt hij nadat hij met zijn vingertoppen een inzet vanaf elf meter van Nathan Aké om de paal heen duwt. “Maar we hebben met Frans (Hoek, red.) afgesproken hier niets over los te laten om tegenstanders niet wijzer te maken dan ze zijn. Maarja, ik kan natuurlijk niet ontkennen dat dit mijn penaltyhelm is”, wijst hij naar het ondefinieerbare hoofddeksel dat op zijn oren lijkt te balanceren. “Ja, deze is voor mij!” Noppert plukt een bal van de grond.

We confronteren hem met zijn niet geringe lengte en de hardnekkige geruchten die rondgaan. “Ja natuurlijk. Ho wacht even hoor, er komen twee ballen op me af”, onderbreekt de keeper zichzelf terwijl hij met een vuist en een hak tegelijkertijd twee ballen afweert, om vervolgens tegen de paal te leunen en ons te woord te staan. “Waar was ik ook alweer?”, fronst de keeper van Heerenveen terwijl hij nonchalant een bal achter zijn standbeen terug het veld in werkt. “Ja, mijn lengte. Zoiets zei de bondscoach al toen hij me belde. ‘Andries. Twee meter en drie centimeter. Jij hebt hele lange armen meneer Noppert’, zei hij. Ja dat zou best een voordeel kunnen zijn. Maar maakt dat mij een penaltyspecialist?”, vraagt hij zich terecht al snoekduikend naar een bal af.

Ons oog valt op een boekje dat in de doelmond ligt en waar de naam ‘Reker’ op staat. Als Noppert zijn hand opsteekt om aan te geven dat de penalty van Noa Lang over het doel zal verdwijnen valt ons op dat er elf Argentijnse namen op de binnenkant van zijn handschoen gekalkt staan. “Uitstekend gezien, Stoppert!”, roept de langslopende bondscoach tevreden en net iets te luid. We kijken Noppert vragend aan. “Goed, ze noemen me Stoppert, maar dat zegt nog niks natuurlijk.”

46 minuten en 53 gestopte penalty’s later zijn we nog niets wijzer. We zullen het maar gewoon moeten afwachten.

De Winnende WK-gids van De Speld Sport ligt nu in de winkels. Bestel hem hier in onze webshop voor maar €15,00!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *