Pro Shots / Kay Int Veen / Shutterstock / Paul McKinnon

Pro Shots / Kay Int Veen / Shutterstock / Paul McKinnon

Kökçü hekelt Iraanse demonstranten: ‘Doe niet zo moeilijk en doe gewoon die hoofddoek om’

Orkun Kökçü heeft weinig begrip voor de demonstranten in Iran. De aanvoerder van Feyenoord vindt dat vrouwen niet zo moeilijk moeten doen en gewoon altijd een hoofddoek moeten dragen in het openbaar.

“De symboliek van de hoofddoek is ontzettend belangrijk”, legt Kökçü uit. “Iedereen die jou daarmee ziet, weet dat je ergens voor stáát. Dat je een mening hebt. Dat je ergens echt in gelooft. Je kunt wel zéggen dat je moslim bent, maar dat heeft geen waarde als je vervolgens weigert die hoofddoek te dragen. Kom op, het is een stukje stof. Geen woorden, maar daden.”

Kökçü is dan ook niet te spreken over de Iraanse sportklimmer Elnaz Rekabi, die afgelopen weekend zonder hoofddoek in actie kwam op een groot klimtoernooi. “Of die hijab nou bij je normen en waarden past, of niet; het is natuurlijk niet zoveel moeite om die gewoon even om te doen. Dat heeft voor mij ook te maken met een stukje respect voor mensen die vrouwen willen onderdrukken.”

Excelsior-aanvoerder Redouan El Yaakoubi onderschrijft de visie van zijn collega, maar zou graag een ‘omvattender’ boodschap willen uitsturen naar Iraanse vrouwen: “Deze discussie spitst zich nu sterk toe op de vraag of sportende vrouwen een hoofddoek op moeten, maar dat vind ik niet omvattend genoeg. Eigenlijk zouden ze beter helemaal niet sporten.”

Veel voetbalsupporters steunen Kökçü en El Yaakoubi. “Ik heb niks tegen vrouwen, maar ik heb wel het gevoel dat hun rechten me worden opgedrongen”, schrijft GerbenPVV op Twitter. “Klasse dat deze jongens trouw zijn aan hun overtuiging en zich niet laten gebruiken door de wokebrigade.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Je snapt het niet. Het gaat niet om hoofddoek dragen. Het gaat om corruptie en vrijheid van mening. Het gaat om rijke land zijn met meer dab 50% van hoogopgeleide zonder een fetsoenlijke baan en perspectief. Het gaat over bouwen van gouden shrine in Syria en Iraq tereijl iranse kinderen nog geen fetsoenlijke school hebben. Het gaat om veel grondige dingen dat jij geen moeite heb genomen om te lezen of begrijpen maar dat gewoon je mond open doen. Vraag het aan je team genoot alireza

Reageer
gravatar

Kökçü gaat nu wel weer te ver, ik heb altijd begrepen dat die kopvod uit vrije wil was maar blijkt maar weer dat het achterlijke geloof er dus wel degelijk achter zit.
De islam maakt meer kapot dan je lief is.

Reageer
gravatar

Jullie snappen het niet. Het gaat niet om hoofddoek dragen. Het gaat om corruptie en vrijheid van mening. Het gaat om rijke land zijn met 50% van hoogopgeleide zonder een fetsoenlijke baan en perspectief. Het gaat over bouwen van gouden shrine in Syria en Iraq tereijl iranse kinderen nog geen fetsoenlijke school hebben. Het gaat om veel grondige dingen dat jij geen moeite heb genomen om te lezen of begrijpen maar dat gewoon je mond open doen. Vraag het aan je team genoot alireza

Reageer
gravatar

Heel schandalig wat je zei over iraanse vrouwen!
Je moet je schamen en doe meteen excuses aan de iraanse bevolking vooral vrouwen die ten koste van hun leven op straat gaan!
Vrijheid is veel groter dan die verdomme hoofddoek!
Moet je je schamen! Schandalig!

Reageer
gravatar

Door de energiecrisis is het verplicht dragen van hoofdbedekking door vrouwvolk de komende winter in ons land niet zo gek. Wij mannen doen uiteraard uit solidariteit gewoon mee.

Reageer
gravatar

De redactie van de Speld is er nog steeds niet overheen dat de aanvoerder van Feijenoord geen regenboogbandje wil dragen voor woke-Nederland. Jij hoort gewoon onze idealen uit te dragen ja. Klootzak!

Reageer