Auteurs '150 jaar De Speld - Deel 1' grijpen net naast Nobelprijs voor de Literatuur

Auteurs '150 jaar De Speld - Deel 1' grijpen net naast Nobelprijs voor de Literatuur

Auteurs ‘150 jaar De Speld – Deel 1’ grijpen net naast Nobelprijs voor de Literatuur

De auteurs van 150 jaar De Speld – Deel 1 hebben de Nobelprijs voor de Literatuur niet gewonnen. Het gouden kleinood ging onverwacht naar de verder niet bijster bekende Franse schrijfster Annie Ernaux.

“Ik had mijn Nobelprijsrede al klaar liggen”, legt hoofdredacteur van De Speld Jochem van den Berg uit. “Is de jury aan de crack of zo?”

“Ernaux krijgt de prijs voor de ‘moed en klinische scherpte waarmee ze de wortelen, de vervreemding en de collectieve beperkingen van het persoonlijke geheugen blootlegt’”, overpeinst redacteur Jan van Tienen. “Je kunt wel merken dat de jury 150 jaar De Speld – Deel 1 nooit gelezen heeft. Ernaux’ klinische scherpte kan zelfs niet in de schaduw komen van de klinische scherpte waarmee De Speld de collectieve beperkingen van het persoonlijke geheugen blootlegt.”

Annie Ernaux zelf is vereerd, maar voelt zich ook ‘enigszins bezwaard’.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

En dat na een redactionele ervaring van 150 jaar, als de leeftijden van de redacteuren bij elkaar worden opgeteld. Jammer dat Annie Ernaux geen redacteur van De speld was, want dan kon je er 82 jaar ervaring bij optellen.

Reageer
gravatar

Bij het aantreden van madam Ernaux zouden de overbodige Engelstalige woorden in De Speld vervangen worden door Franse. Dat zou geen verbetering zijn.