Shutterstock / Dmytro Gilitukha

Shutterstock / Dmytro Gilitukha

Boekenrecensent kampt met reader’s block

Het zijn zware jaren voor Joost de Jong, boekenrecensent van het literaire katern van de Veendammer Courant. Sinds een aantal jaar kampt hij met een reader’s block waardoor het hem maar niet lukt om boeken uit te lezen.

“Ik weet nog precies waar het begon: bij De Heilige Rita van Tommy Wieringa, oktober 2017”, aldus De Jong. “Prima boek verder, daar niet van, maar ik was halverwege en opeens kwam ik niet verder. Ik bleef maar hangen bij een hele specifieke zin: ‘Hij kon goed biljarten’. Een heel kort, klein zinnetje, normaal gesproken geen onoverkomelijke hobbel, maar ik kwam gewoon niet verder. Tot op de dag van vandaag ben ik niet voorbij die pagina gekomen.”

De Jong heeft sindsdien tevergeefs nog geprobeerd een aantal andere boeken uit te lezen. “De meeste mensen deugen, Bonuskind, Bestsellerboy, allemaal niet gelukt. Ik heb zelfs nog wat boeken opgepakt die ik eerder al gelezen heb. De Avonden, bijvoorbeeld, maar ook daar strandde ik al bij de eerste zin. Ik kwam niet voorbij ‘Schilderskade 66’”.

Inmiddels stapelen de ongelezen boeken zich op bij de Jong. De druk wordt enorm opgevoerd door uitgevers die maar boeken blijven sturen en aansturen op nog meer recensies. Ondanks zijn ogenschijnlijk uitzichtloze situatie, houdt De Jong hoop. “Ooit zal het me lukken om De Heilige Rita uit te lezen, en dan ga ik het verdomme recenseren ook. En anders recenseer ik ‘m gewoon met behulp van een uittreksel op scholieren.com, dat doe ik al een paar jaar met al die andere boeken.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *