Shutterstock / Pavel Ilyukhin

Shutterstock / Pavel Ilyukhin

Klimaatactiviste (17) begonnen met roken omdat ze autorijlessen dreigt te krijgen

De 17-jarige klimaatactiviste Janne is bijna jarig en dat zet haar voor een behoorlijk groot dilemma. Met haar ouders had ze de afspraak dat ze een pakket van veertig rijlessen cadeau zou krijgen als ze voor haar 18de geen sigaret aan zou raken. Ze is inmiddels begonnen met roken.

“Tot nu toe lukte het me makkelijk om ver weg te blijven van de sigaretten”, legt Janne uit. “Maar toen mijn moeder me laatst herinnerde aan die afspraak ben ik meteen naar de Primera gesprint.” Ze pakt een peuk uit haar klimaatneutrale tasje en steekt ’m op. “Ik kan het gewoon niet over m’n hart verkrijgen om straks in zo’n CO2-uitstotende bak te gaan zitten.”

Janne neemt nog een flinke hijs van haar sigaret en blaast tevreden een enorme rookwolk uit. “Ik wil gewoon dat mijn kinderen later opgroeien in een leefbare, gezonde wereld. En omdat onze ouders het jarenlang hebben verkloot is het nu aan ons om het juiste voorbeeld te geven.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *