Shutterstock / Great Pics Worldwide / Peter J. Wilson

Shutterstock / Great Pics Worldwide / Peter J. Wilson

Klimaatverandering: burger wacht op bedrijven, bedrijven wachten op overheid, overheid wacht op burger

Burgers willen wel iets doen aan klimaatverandering, maar ze wachten voor grote actie op bedrijven. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Bedrijven willen op hun beurt ook best iets doen, zo stellen de onderzoekers, maar zij wachten op de overheid. ‘Het is wachten op beleid’, stellen bedrijven.

De overheid geeft aan klimaatverandering ‘redelijk hoog op de agenda’ te hebben staan, maar kijkt voor ze echt drastische maatregelen neemt eerst de eigen burgers aan.

Veel burgers daarentegen vinden het niet de taak van het individu om actie te ondernemen. ‘Er gebeurt niets voordat grote bedrijven in beweging komen’, zegt een van hen, een man die VVD heeft gestemd.

‘Het is erg wat je wereldwijd ziet gebeuren, maar het is aan de bedrijven om het voortouw te nemen’, zegt de man. Een woordvoerder van een van de bedrijven ‘hoort wat de man zegt’, maar wijst er ook op dat ‘hun handen gebonden zijn’ tot de overheid iets doet.

Een woordvoerder van Algemene Zaken zegt het jammer te vinden dat bedrijven er zo tegenaan kijken. ‘De urgentie is groot, en wordt steeds groter. We zien signalen dat het misgaat en we willen onze aarde leefbaar houden. Het is daarom van het grootste belang dat burgers in actie komen en op allerlei manieren duidelijk maken wat zij willen dat er gebeurt op het gebied van klimaatverandering. Alleen samen, en daarmee bedoelen we: de burgers tezamen, kan er écht iets gebeuren.’

Een van de burgers, een man die VVD heeft gestemd, heeft op zich wel zin om iets te doen voor het klimaat, maar dan wel na de vliegvakantie. De man overweegt overigens op BBB te gaan stemmen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Correctie. Burgers willen wel iets doen aan klimaatverandering, maar hun impact valt in het niet ten opzichte van grote bedrijven. Grote bedrijven willen op hun beurt best iets doen, maar zij wachten tot de overheid dat betaalt. Regering en volksvertegenwoordiging zijn voor hun financiële toekomst (en die van hun kinderen) afhankelijk van de grote bedrijven, dus die schuiven de rekening van het bedrijfsleven graag door naar de burger via allerlei belastingen, zoals de energieheffing. Die burger heeft daardoor geen geld om zelf iets te doen, want die betaalt door de energieheffing de hoogste energieprijzen van de hele wereld. Terwijl het bedrijfsleven ook weer geen zin heeft om al teveel te doen, want een economie kan niet draaien op paard en wagen. Waarop de regering besluit dat de huishoudens dan maar een extra inspanning moeten leveren. Daar weet Doekle Terpstra die tegenwoordig zijn zakken vult bij Techniek Nederland, wel iets op: waarom niet heel Nederland verplicht een stervensdure warmtepomp laten kopen? Daar worden de uitgezogen burgers weer heel chagrijnig van, want zij denken dat Doekle gewoon een smerige kk-lobbyist is die zijn zakken probeert te vullen. Ondertussen heeft de vvd geregeld dat de allerrijksten gratis elektrisch kunnen rijden, op kosten van de gewone burger, die de wegenbelasting, bpm en benzineaccijns ziet exploderen. Ook de benzineprijs is inmiddels de hoogste ter wereld. Die burger kan daarom zelf óók geen elektrische auto betalen, want hij betaalt de Tesla al van de directeuren van de bedrijven. En hun wegenbelasting. En de zonnepanelen om hun Tesla op te laden. Die burger wordt nu helemaal gek en vindt dit een peperduur rotland geworden. Waarop De Speld-augurk Jan van Tienen een zuur stukje schrijft dat die kutburgers het klimaat niet willen redden en bereid zijn op iedere charlatan te stemmen die niet verbonden is aan Eén Pot Nat Nederland.

Reageer