Shutterstock / UfaBizPhoto

Shutterstock / UfaBizPhoto

Zijn we wel genoeg voorbereid om na een nieuwe klimaatramp een taakgroep aan te stellen?

Hittegolven, bosbranden, overstromingen: de gevolgen van klimaatverandering zijn onontkoombaar. De kans op een grote klimaatramp in Nederland wordt steeds groter. Daarom rijst de vraag: zijn we voldoende voorbereid om direct na een nieuwe klimaatramp een taakgroep op te stellen?

“We weten dat er een klimaatramp aan zit te komen, dus nu is het aan ons om te zeggen: we wachten af wat er gaat gebeuren, en komen daarna met een concrete taakgroep zodat het niet nog eens kan gebeuren.” Dat vergt geduld, geeft SER-lid Ed Nijpels toe. “We moeten verschillende scenario’s uitwerken over hoe we kunnen reageren als het te laat is. Als we op tijd zijn kunnen we dan een snoeihard rapport overhandigen.”

Sommige critici betwijfelen of we in staat zijn om in alle rust te overleggen over hoe de ramp had kunnen worden. “Ga nou eens bij elkaar zitten om écht flink met elkaar te wikken en te wegen. Ik zie niet de bereidheid om ruim na het moment suprême een vuistdik rapport te geven waaruit blijkt dat we veel te laat zijn”, aldus klimaatwetenschapper Davide Wagtermans. “Misschien zijn ze er wel, de mensen die dat kunnen, maar ik zie ze niet. Dat de aarde opwarmt is al tientallen jaren bekend. Als we twintig jaar geleden een coördinator hadden aangewezen, had die nu al kunnen evalueren waarom we straks te laat zijn.”

Toch is Nijpels is hoopvol. “Het ziet ernaar uit dat Nederland goed voorbereid is op het afwachten van een ramp om daarna het voorkomen van de ramp hoog op de agenda te zetten. Dat geeft toch een stukje geruststelling.”

 


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *