Shutterstock / Rawpixel.com

Shutterstock / Rawpixel.com

Iris weet alles van Tweede Hulp Bij Ongelukken: ‘Roze koek geven, misschien een aai over de bol’

Er zijn veel mensen die weten hoe ze Eerste Hulp moeten verlenen maar geen verstand hebben van Tweede Hulp, terwijl die vaak net zo belangrijk is. Iris Korste uit Doorn is een van de weinige Nederlanders die daar juist alles van afweet. “Wat doe je wanneer iemand is opgekrabbeld?” vraagt Iris om het belang van Tweede Hulp te onderstrepen. “Opnieuw in de stabiele zijligging leggen? Nee, natuurlijk niet. Dan geef je nazorg afhankelijk van de verwonding. Een snee? Kusje erop. Een gebroken been? Niet relativeren maar zo snel mogelijk iets leuks op het gips schrijven. Weet je niet precies wat er aan de hand was? Blijf rustig en roep naar een omstander dat die een roze koek moet halen.”

Iris heeft haar vaardigheden naar eigen zeggen volledig in de praktijk geleerd, omdat ze vier onhandige kinderen heeft. Ze wil haar kennis en kunde graag delen is daarom bezig met het opzetten van een THBO-cursus, waar iedereen terechtkan die goed wil worden in Tweede Hulp. De cursus gaat in op algemene vaardigheden zoals lieve woordjes maar ook op ingewikkelde hulpkwesties zoals de druk die je moet uitoefenen bij het over de bol aaien. “In tegenstelling tot wat veel mensen denken moet je hard aaien”, vertelt Iris. “Echt hard, met je halve gewicht. Ook de snelheid van het aaien is belangrijk. Om goed te troosten laat je je hand heen en weer gaan op het ritme van een oud K3-nummer.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *