Uit grootschalig onderzoek dat vandaag werd gepubliceerd door het Trimbos-instituut blijkt dat er een nieuwe, populaire trend is onder jongeren: lijden. Tieners en studenten beginnen bovendien gemiddeld op een steeds jongere leeftijd met lijden, zo valt te lezen.
“Veel jongeren spreken bijvoorbeeld af in een schuur of bij iemand thuis om in groepjes nachtenlang te praten over studieschulden of te filosoferen over de toekomst van onze planeet”, aldus een woordvoerder van het Trimbos-instituut. “Dit wordt in informele sfeer ook wel ‘comalijden’ genoemd: lijden tot je erbij neervalt. We zien dat dit steeds populairder wordt, naast het traditionele lijden dat ook met een opmars bezig is.”
Waar veel wetenschappers zich zorgen maken over de jonge leeftijd waarop kinderen beginnen met lijden, zijn sommige ouders juist blij dat hun kinderen er al zo vroeg mee starten. “Persoonlijk vind ik het alleen maar goed dat m’n dochter Elise nu al in een gecontroleerde omgeving experimenteert met lijden”, zegt Karla (49). “Sterker nog: ik moedig het ook aan. Soms maak ik op een zaterdagavond bijvoorbeeld een terloopse opmerking over het klimaat of de huizenmarkt. Zelf ben ik pas op m’n veertigste in aanraking gekomen met lijden, maar voor de jongeren van nu – met alle uitdagingen die ze te wachten staan – is het denk ik cruciaal dat ze vroeg leren hoe je dat veilig doet.”
Die niksnuttige jongeren weten niet wat echt lijden is.
Leiders zijn pas echte lijders.
Je hebt mooi praten meneer Musk; jij hebt de hongerwinter niet meegemaakt.
Binnenkort wordt in Leiden de eerste suffershop van Nederland geopend. Houd de advertenties in de gaten!
Suffert is met een T!
Een sjup is een soort winkel, geloof ik.
Lijden in last.
Voor de jeugd van tegenwoordig is het wel goed te weten dat gedeelde smart halve smart is.
Mijn buurman adviseerde me vorige maand wat van die Bitcoins te kopen.
Erg blij met die tip want lijden kan ik nu gewoon via de browser en is het niet nodig de hele dag op mijn telefoontje te kijken zoals de jeugd.
Wim