Youtube/ NOS Jeugdjournaal

Youtube/ NOS Jeugdjournaal

Imago boeren eigenlijk nóg slechter: verkeerde meetmethoden gebruikt

Het imago van de Nederlandse boer is eigenlijk nóg slechter dan doorgaans wordt aangenomen. Vandaag bleek namelijk dat jarenlang de verkeerde meetmethoden zijn gebruikt om het imago van de boer vast te stellen.

Kort gezegd komt het erop neer dat het imago van de boer lange tijd werd beredeneerd op basis van modellen. Uit die modellen volgde nog een overwegend positief beeld. Maar uit onderzoek van NRC blijkt vandaag dat die modellen geen correcte weergave zijn van de werkelijkheid. Als je het imago van de boer echt méét, zo schrijft de krant, kom je tot een imago dat veel schadelijker is.

NRC-journalist Pim van den Dool voerde de metingen uit door middel van opiniepeilingen door het hele land. “En dan schrik je echt. Dan zie je bijvoorbeeld dat de Nederlandse boer een aandeel heeft van ongeveer negentig procent in het slechte humeur van de gemiddelde Nederlander. In die modellen was dat maar dertig procent.”

Van den Dool vindt de verschillen ten opzichte van de modellen ‘opmerkelijk’, maar heeft er wel een verklaring voor. “Die modellen geven een globaal beeld, maar zijn niet heel nauwkeurig als boeren weer ergens een provinciehuis zijn binnengereden of een minister thuis hebben opgezocht. Als je het imago dan echt concreet meet door het hele land, zie je dat het met het imago van de Nederlandse boer helemaal de verkeerde kant op gaat. Wat zeg ik: nergens in Europa is het zo slecht gesteld met het imago van de boer als in Nederland.”

Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Nederland, gelooft niet in de nieuwe meetmethode. “Je moet dat imago niet precies willen berekenen. Je moet dat gewoon globaal meten.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Hoe kan dat nou in een land waar elke boer in klederdracht op klompen loopt. Waar hij zijn vertroetelde koe nog een nachtkusje krijgt voordat hijzelf gaat slapen in een bedstee onder een portret van zijn heimelijk liefje Yvon Jaspers.

Vertaald uit het Amerikaans door Frans Timmermans.