Shutterstock/Monkey Business Images

Shutterstock/Monkey Business Images

De 4-daagse festivalweek: goed idee?

‘Je krijgt in die vier dagen gewoon veel meer gedaan’

Onder wetenschappers en beleidsmakers wordt het al lang geopperd: een vierdaagse festivalweek. In Canada zijn er zelfs al proeven mee gedaan. Zou zoiets ook in Nederland kunnen werken?

Volgens journalist Rutger Bregman heeft een vierdaagse festivalweek bijna alleen maar voordelen. “Het is ten eerste veel efficiënter. Je krijgt in vier dagen veel meer belangrijks gedaan dan in vijf dagen, omdat je prioriteiten moet stellen. Muntjes halen, vrienden terugvinden, bij de eerste paal links afspreken, een ochtendje langs de EHBO, dat soort dingen. Met de dag die je dan overhoudt kun je dan léuke dingen doen waar je gelukkig van wordt, zoals vrijwilligerswerk.”

Ook antropoloog Bert Bokhoven ziet het wel zitten. “Het is beter als we minder nachten in van die benauwde festivaltentjes moeten doorbrengen. En je wilt ook je kinderen zien opgroeien natuurlijk.”

De proeven in Canada laten trouwens gemengde resultaten zien. Veel festivalgangers beoordelen de vierdaagse festivalweek positief, maar in de praktijk blijkt ook dat mensen die een dag minder festivallen op hun vrije dag thuis alsnog gaan drinken.

Volkskrant-columnist Sander Schimmelpenninck is dan ook sceptisch: “We zijn in Nederland al kampioen deeltijdfeesten. Dat moeten we zoveel mogelijk fulltime blijven doen. Als we allemaal 3 uur per week meer feesten zou het feesttekort in Nederland zo opgelost zijn.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *