siam.pukkato / Shutterstock

siam.pukkato / Shutterstock

Wielrenners hebben niet door hoe kwetsbaar ze zijn voor mensen die ze van de fiets af sleuren

Veilig Verkeer Nederland maakt zich ernstig zorgen over het grote aantal ongevallen met wielrenners nadat ze van hun fiets gesleurd worden. VVN wil dat zij zich beter bewust moeten worden van hoe kwetsbaar je op zo’n fiets bent als mensen aan je arm beginnen te rukken. Deze week ging het weer mis met oud-Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker, die hard ten val kwam nadat hij stuitte op een vrouw die hem van zijn racefiets trok.

“Wat wielrenners niet goed doorhebben, is dat zij op fragiele fietsjes rijden met dunne bandjes”, zegt een woordvoerder van VVN. “Veel van hen denken: ach, mij overkomt zoiets niet. Ze voelen zich onaantastbaar. Tot ze een keer zelf per ongeluk op grote snelheid bij de arm worden gegrepen. Dan lig je gewoon. Het gebeurt voor je het doorhebt. We moeten het nog zo vaak zeggen: als wielrenner ben je in zo’n situatie gewoon altijd de pineut.”

VVN wil met een bewustwordingscampagne nog maar eens aankaarten dat wielrenners zich beter moeten realiseren dat je op een wielrenfiets extreem kwetsbaar bent in dit soort gevallen. “Niet alleen is het risico dat je van de fiets gesleurd behoorlijk groot, maar de schade is ook direct niet te overzien. Wat wielrenners dan doen is een helm opzetten, wat natuurlijk prima is, maar dat voorkomt natuurlijk niet dat je naar de grond klapt als je een bodycheck krijgt van een voetganger die jou een klootzak vindt omdat je op een racefiets zit.”

Dat juist een publiek figuur als Sander Dekker zoiets knulligs is overkomen, is ongelofelijk, vindt VVN. “Bizar dat uitgerekend hem dit overkomt. Je zou van hem verwachten dat hij het goede voorbeeld zou geven en zich beter bewust zou zijn van zijn weerloze positie als fietser die stuit op een wandelaar die vindt dat hij te hard fietst. En dan heeft hij nog geluk gehad, want we zien ook gevallen van wielrenners die van hun fiets gebeukt worden waarbij de schade veel hoger is.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *