Pro Shots / Thomas Bakker

Pro Shots / Thomas Bakker

KKD-pilot gaat toch door met controlegroep: 1 team volgt de nieuwe regels, 1 team de oude

De KNVB heeft een gulden middenweg gevonden in de kwestie rondom de nieuwe regels in de Keuken Kampioen Divisie. De bond gaat een pilot die de nieuwe regels test toch uitvoeren, maar zorgt ervoor dat in iedere wedstrijd een team als controlegroep wordt aangewezen die nog gewoon de oude regels volgt.

De KNVB heeft een gulden middenweg gevonden in de kwestie rondom de nieuwe regels in de Keuken Kampioen Divisie. De bond gaat een pilot die de nieuwe regels test toch uitvoeren, maar zorgt ervoor dat in iedere wedstrijd een team als controlegroep wordt aangewezen die nog gewoon de oude regels volgt.

Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal van de KNVB, zegt dat de bond is geschrokken van de weerstand die het kreeg van de clubs in het betaald voetbal. “Het is niet onze bedoeling geweest om de indruk te wekken dat we de KKD gebruiken als een competitie waarin we maar wat experimenteren. Daarom hebben we besloten de pilot zo professioneel mogelijk aan te pakken. Met een controlegroep dus.”

Van Leeuwen vervolgt: “Voetbal blijft natuurlijk een wat conservatieve sport, als we eerlijk zijn. Door de pilot slechts half uit te voeren komen we de fans tegemoet, maar kunnen we tegelijkertijd tóch de nieuwe spelregels als onbeperkt wisselen en intrappen in plaats van ingooien uitproberen. Het testen van bijvoorbeeld zuivere speeltijd biedt ook andere voordelen: zo kan de aanvoerder van de ploeg die de oude regels volgt alvast een interview bij ESPN geven terwijl de spelers die meedoen met de pilot gewoon lekker doorspelen.”

Volgens Van Leeuwen moeten KKD-clubs blij zijn met dit compromis. “Het is misschien niet altijd leuk om je aan allerlei regels te houden waar de tegenstander zich niet aan hoeft te houden, maar bedenk: volgende week zijn de rollen omgedraaid en mag jij weer gewoon met de oude regels spelen. Mits je de toss wint natuurlijk.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *