Shutterstock/lunopark

Shutterstock/lunopark

Meer werkgevers dan werknemers in Nederland

Er zijn voor het eerst meer werkgevers dan werknemers in Nederland. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van de werkgelegenheid in ons land. Het is nog onduidelijk hoe het precies zo ver heeft kunnen komen en daar worden nu verschillende onderzoeken naar gedaan. Het kabinet wil daar niet op wachten en komt daarom met een oplossing: “Werkgevers omscholen naar werknemers.”

“Een systeem als deze loopt vast wanneer het niet meer in balans is. We moeten vanaf nu dus flink inzetten op het omscholen van mensen die werk geven naar mensen die werk kunnen nemen. En dat klinkt helaas makkelijker dan het is”, zegt Karien van Gennip, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. “Het is enorm ingewikkeld: je moet mensen die werk geven werk geven. Maar vooral de mindset bij die mensen is iets waar tijd voor nodig is. Het leven is werkgeven en werknemen zeg maar.”

“Vooral in de horeca zien we een grote impasse met het aantal werkgevers ten opzichte van de werknemers”, vervolgt minister Van Gennip. “We zijn nu bezig met een traject waarin we de horecaondernemers nu stap voor stap alle vaardigheden aan het aanleren zijn om straks moeiteloos als bediening te kunnen functioneren. Allereerst leiden we ze rond in de locatie, laten we ze het menu uit het hoofd kennen en als zij dit doorhebben, dan beginnen we met het oefenen van dienbladen. De uitblinkers krijgen later ook een extra cursus tot barista.”

Het kabinet hoopt dat eind 2024 de meeste werkgevers zijn omgeschoold tot werknemer.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Dat komt omdat wij vrouwen minstens vijf taken tegelijk kunnen uitvoeren, zoals werkgever, secretaresse, boekhouder, probleemoplosser, kinderverzorgster, hoer, huishoudster en nog veel meer.

gravatar

Dat de fotoredactie vaak plagieert is bekend, maar van een directe concurrent op nota bene dezelfde dag is nieuw.
Gaan de vage kennissen een advocaat bekostigen of een inzamelingsactie (crowdfunding – red.)?