Speld

Speld

Onderzoek: mensen die dagelijks pak hagelslag aan de mond zetten zijn paar seconden gelukkiger

Onderzoekers van de Universiteit van Tilburg hebben ontdekt dat mensen die elke dag een pak hagelslag aan de mond te zetten een paar seconden gelukkiger zijn dan mensen die dit niet doen. Dat lijkt weinig, maar telt natuurlijk op waardoor deze mensen aan het einde van een jaar al gauw drie tot vier minuten gelukkiger zijn.

Psycholoog Eline Douma legt uit hoe ze het onderzoek hebben uitgevoerd: “We hebben driehonderd mensen elke dag om 8 uur een pak hagelslag aan de mond laten zetten en driehonderd mensen expliciet verboden om dit te doen. Nog eens driehonderd mensen moesten om 8 uur een pak melk aan de mond zetten, dit was de controlegroep.” De onderzoekers maten het geluksgevoel om 8 uur stipt en zagen duidelijke verschillen tussen de drie groepen.

Nog een opvallende vondst: het maakt geen verschil of de hagelslag ‘echte’ hagelslag is of bijvoorbeeld anijs- of vruchtenhagel. Wel is het belangrijk dat het pak hagelslag vol zit. Douma: “Het lijkt erop dat je de hagelslag echt moet voelen stromen om de positieve effecten op je gemoed te ervaren. Bij mensen die een leeg pak hagelslag aan de mond zetten keldert het geluksgevoel zelfs een paar seconden.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik heb even gebeld met de rector magnificus van Tilburg University over dit vreemde artikel. Hij verzekerde mij dat sinds de professor psychologie Diederik Stapel in 2011 is ontslagen – wegens het uit de duim zuigen van proeven – onderzoek nauwlettend op waarheid wordt onderzocht.

Dit artikel is baarlijke onzin, dat nooit in de UT kan zijn uitgevoerd, volgens de rector magnificus.

Reageer