Shutterstock/r.classen

Shutterstock/r.classen

Indrukwekkend: deze groep apen maakte in minder dan 200 jaar de atmosfeer van de planeet waarop ze leeft dodelijk

Een indrukwekkend verhaal. Deze groep apen wist zich zo te evolueren, dat ze in minder dan 200 jaar de atmosfeer van de planeet waarop ze leeft dodelijk maakte.

“Deze dieren zijn zo ontwikkeld, dat ze zich bewust kunnen zijn van de gevaren van hun acties, en deze ondanks dat kunnen doorzetten”, zegt wetenschapper Bert Bokhoven. “Daarmee onderscheiden ze zich echt van andere dieren. Ze volgen niet hun instinct, ze kunnen de drang om te overleven onderdrukken en samenwerken om golfstromen stil te leggen en de atmosfeer met broeikasgassen te vullen.”

Het begon volgens Bokhoven met het uitvinden van vuur. “Daarmee gingen er heel veel deuren open. Hout, kolen, olie, gas, alles kon in brand gezet worden. Deze apen hebben er goed aan gedaan hun hele samenleving op dat ene ding te bouwen: dingen in brand zetten. Zo konden ze zelf materiaal creëren dat ze op hun beurt ook weer in brand konden zetten. Alleen zo kun je echt stappen maken als soort, en kun je in onder de 200 jaar een planeet onleefbaar maken voor jou en vele andere dieren.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *