Shutterstock/JaySi

Shutterstock/JaySi

Waarom provoceert Oekraïne Poetin voortdurend met soevereiniteit?

Een Russische invasie van Oekraïne lijkt begonnen, nu president Vladimir Poetin troepen naar Donetsk en Loegansk heeft gestuurd. Het Westen reageert furieus, maar in Rusland zien mensen het besluit slechts als een reactie op provocaties van Oekraïense zijde: het land is voortdurend soeverein. Waarom daagt het Rusland zo uit?

“Rusland is militair vele malen sterker dan Oekraïne. Als het oorlog wordt, heeft het land geen schijn van kans. Dus het laatste wat je zou moeten doen is die grote buur continu treiteren. Toch is dat precies wat Oekraïne doet. Het blijft maar soeverein, terwijl het weet dat ze daar in Moskou hevig geïrriteerd over zijn”, analyseert hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk. “Strategisch gezien is dat onbegrijpelijk.”

De Wijk wijst erop dat de uitlokking structureel is. “Oekraïne heeft én een vlag én een volkslied én een gekozen president én een grondwet en zo kan ik nog wel even doorgaan. Dat zijn geen speldenprikjes meer. Er moet haast wel een idee achter zitten, anders doe je dit niet. Maar ik tast echt in het duister.”

Telegraaf-correspondent Wierd Duk ziet dat er meer buurlanden zijn die Rusland op vergelijkbare wijze provoceren. “Georgië is een goed voorbeeld, maar ook Estland heeft er een handje van om zich buitengewoon soeverein op te stellen. Wij denken misschien: trek het je niet zo aan. België doet dat ook al heel lang bij ons. Maar voor Rusland is het aan aanval op de nationale trots.”

Duk vindt de soevereiniteit van Oekraïne langzaamaan vervelend worden. “Rusland heeft wel even genoeg aan hun hoofd: de beurzen crashen, Nord Stream 2 gaat niet door. Dan komt het bestaan van Oekraïne daar nog eens bovenop. Niet echt diplomatiek.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Had Hitler dan toch gelijk in 1940 toen hij onze soevereiniteit afpakte? Per slot van rekening waren wij ooit Duits. Als ik dit verhaal zo lees zou je het denken. Dan zouden we ook alle koloniën terug moeten hebben en Rusland zou een deel van het Kievse Rijk moeten worden, een deel van de Oekraïne moeten worden als je zo rekent.. Dan zou Poetin nooi macht gekregen hebben, maar ergens varkens hoeden in Karelië.

Reageer