Deelnemers NK Tegenwindfietsen hopen dat het weer een beetje tegen zit

‘Anders wordt het dadelijk nog afgelast’

De deelnemers die meedoen met het NK Tegenwindfietsen hopen dat het weer een beetje tegen zit, anders gaat de wedstrijd niet door. “We hopen echt op code oranje”, zegt een van de deelnemers.

“Zonnetje, wind mee, geen wolkje aan de lucht – je moet er niet aan denken. Rukwinden waar je u tegen zegt, echt zo’n tegenwind die je hele dag grondig verpest – daar moeten we het met het NK Tegenwind van hebben. We willen tot op het bot verkleumen.”

Een jaar leek het afschuwelijk weer te worden en keken alle deelnemers ontzettend uit naar het NK. “Maar toen sloeg het weer op het laatste moment om en werd het alsnog prachtig. We konden wel janken. De Elfstedentocht gaat al jaren niet meer door dankzij een gebrek aan onaangename temperaturen. Het zou natuurlijk doodzonde zijn als ook zo’n prachtig sportevenement als dit NK aan lekker weer ten onder gaat.”

Bij onverhoeds mooi weer kán het evenement natuurlijk naar binnen worden verplaatst, maar daar heeft eigenlijk niemand echt zin in. “In zo’n windtunnel fietsen is helemaal niet gezellig.”

De 21-jarige Jacco is deze week daarom maar begonnen met een dagelijkse winddans in de ochtend. “Het is niets of alles nu.”

Tijdens het Eneco NK Tegenwindfietsen nemen 300 bikkels het op tegen één van Hollands beroemdste fiets ergernissen: tegenwind. En dat nog wel op een oer-Hollandse fiets zonder versnellingen. Het NK Tegenwindfietsen wordt mede mogelijk gemaakt door Eneco HollandseWind & Zon®.